Sosiaaliturvatunnuksesta

Sosiaaliturvatunnuksesta

"Q on tarkistusmerkki. Se lasketaan jakamalla syntymäajan ja yksilönumeron muodostama 9-numeroinen luku 31:llä. Jakojäännös, joka on tällöin kokonaisluku väliltä 0–30, muunnetaan tarkistusmerkiksi taulukon mukaisesti. Vuosisadan tunnus ei vaikuta tarkistusmerkkiin."

 

Niin siis miksi se ei joillakin ole kirjain, vaan numero?

Vastaus

Kysymyksesi taitaa olla jatkoa jo aiemmin saadulle, samaa kysymystä koskevalle vastaukselle vastaukselle. Meille tuleekin aika paljon juuri henkilötunnukseen liittyviä kysymyksiä, joita löytyy lisää Kysy.fi:n arkistosta.

Henkilötunnuksen viimeinen merkki on siis tarkistusmerkki, joka lasketaan syntymäajan ja niin sanotun yksilönumeron perusteella, jakamalla tuo 9-numeroinen luku 31:llä, kuten jo kysymyksesi täsmennyksessä tuli ilmi. Väestörekisterikeskuksen sivuilla on taulukko, josta näkee jakojäännöksen ja tarkistusmerkin vastaavuudet, ja sivulta löytyy myös tarkemmat ohjeet tämän laskusuorituksen tekemiseen. Mikäli jakojäännöksen tulos on mikä tahansa luku 0-9, on tarkistusmerkki tuo sama luku. Mikäli jakojäännös on 10 tai sitä enemmän, muunnetaan luku kirjaimeksi. Tämän päättelisin johtuvan yksinkertaisesti siitä, että näin saadaan kaikkien henkilötunnukset pysymään samanpituisina. Suomen kielessä on 29 aakkosta, joten kaikille jakojäännöstä vastaaville luvuille (joita on 30) ei riittäisi omaa kirjainmerkkiä. Nytkään kaikki aakkoset eivät ole käytössä, esim. merkkiä Q tai G ei käytetä henkilötunnusten tarkistusmerkkinä. Jos haluaa tietää lisää perusteita asialle, kannattaa asiaa kysellä esimerkiksi Väestörekisterikeskuksesta, joka henkilötunnukset myöntää.

Kommentit (0)

Vastauksesi