Soittaa pirunviulua, eli mitä soittaa ja miksi?

Soittaa pirunviulua, eli mitä soittaa ja miksi?

Vastaus

Pirunviulu on yksinkertainen soitin, jossa pitkä karhulanka, ompelulanka tai rautalanka on kiinnitetty nastan, nuppineulan, ongenkoukun tai muun vastaavan avulla ikkunaan, mieluimmin lasin ja kitin väliin. Kun lanka jännitetään kireälle ja sitä hangataan hartsinpalalla, syntyy kitisevä ääni; kielen näppäilyllä tai hyvin hartsatulla viulunjousella saa samanlaisen äänen. Jos lanka on oikein kiinnitetty, voi koko ikkuna rämistä.

Pirunviuluksi (saks. Waldteufel) sanotaan myös erästä kitkarumpua, jota mm. kaupitellaan markkinoilla. Se on pieni pahvirumpu, jonka kalvon läpi on pistetty noin ? metrin pituinen lanka. Rumpua kieputetaan langan varassa lovetun ja hartsatun puukepin ympäri, jolloin se mylvii voimakkaasti.

Lähde: Otavan iso musiikkitietosanakirja 4. Otava, 1978. (s. 598)

Pirunviululla on tarkoitus kiusata – pikkupojat sekä maalla että kaupungissa ovat kiusanneet kohteitaan pirunviululla. Esimerkiksi yli 80-vuotias oulunkyläläinen muistelee näin:
”Naapurissa asui Kurvisen mummo Allan-poikineen ja lukuisine lapsenlapsineen. Poikien mielestä mummo oli jotenkin erikoinen tai ainakin häntä päätettiin kiusata. Yön pimeydessä viritettiin pirunviulu mummon ikkunan alle, mutta tämäpä olikin mökistään seurannut poikien touhuja. Yht?äkkiä kuului liikettä ja Nissen fikkarin kiilaan ilmestyi tumma hahmo. Mummo oli kiertänyt nurkan takaa ja pääsi yllättämään pojat itse teossa. Äkkilähtö siitä tuli.” http://www.kaupunginosat.net/oulunkyla/historia/tuntsku.htm

Tässä vielä ote Jussun (Tommi Lindell) laulusta Pirunviulu:

"Joka nurkan takaa
hän mua odottaa
vaikka verhot ovat kiinni
ikkunasta tuijottaa
ja soittaa pirunviulullaan
soittaa mun ikkunaa"

terveisin iGS-toimitus
Helsingin kaupunginkirjasto

Kommentit (0)

Vastauksesi