Söin juuri noin seitsemän maukasta kirsikkatomaattia, koska en voinut...

Söin juuri noin seitsemän maukasta kirsikkatomaattia, koska en voinut...

Hei! Söin juuri noin seitsemän maukasta kirsikkatomaattia, koska en voinut vastustaa niiden ihanaa makua. Huomasin kaikkien tomaattien sisustan olevan hieman vihreä (vihreys oli enimmikseen nestemäisessä sisuksessa, päälisin puolin ei vihreyttä), mutta jatkoin tomaattien syömistä koska maku oli moitteeton.

Aloin sitten miettiä tuota vihreyttä, ja googlettelin asiaa. Kävi ilmi, että tomaatin ja perunan vihreät osat sisältävät solaniini-nimistä myrkkyä. "Aine on myrkyllistä jo hyvin pieninä annoksina. Oireita ovat huonovointisuus, ripuli, oksentaminen, vatsakrampit, polttava tunne kurkussa, sydämen rytmihäiriöt, pääkipu ja sekavuus. Harvinaisempia ja vakavampia oireita ovat hallusinaatiot, tajun menetys, kuume, keltatauti ja hypotermia. Yleensä oireet ilmenevät 8–12 tuntia solaniinin saannista "

Olenko vaarassa saara myrkytyksen?

Toinen tomaatteihin liittyvä asia. Noiden syöminen tuntui piristävän todella paljon. Unikaan ei meinaa tulla. Mistä tämä johtuu?

Vastaus

Eviran eli Elintarviketurvallisuusviraston sivuilla kerrotaan perunan ja raakojen tomaattien glykoalkaloideista. Niitä on lähinnä vihreissä perunoissa (solaniini) ja tomaateissa (tomatiini). Suurina annoksina ne ovat lievästi myrkyllisiä ja terveydelle vaarallisia. iGS-vastaajat eivät ole lääketieteen ammattilaisia, mutta maallikkona en usko, että saat myrkytysoireita muutamasta kirsikkatomaatista.

Kirsikkatomaattien piristävyydestä en sen sijaan löytänyt tietoa. Ehkä unettomuus johtuikin jostakin muusta syystä?

Lähteet:

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/eli...

http://www.avoin.helsinki.fi/oppimateriaalit/ravitsemustieteen_perusteet...

http://kotisivu.dnainternet.net/rp4/kasvimyrkyista.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi