Sketsiohjemien rekvisiitta

Sketsiohjemien rekvisiitta

Katselin tuossa Velipuolikuuta ja tulin ajatelleeksi mistä ovat peräisin vaikkapa nyt tuon ohjelman lavasteet ja pikkutavarat. Kuka teki vaikkapa upeat portaat, talon, taustalla olevan maiseman ja mahdottoman hienot aidon näköiset marmoripylväät tai toimiston ja lääkärin vastaanotto-huoneen? Entäpä mistä on peräisin kynttilänjalat, tyylihuonekalut, pöytäliinat, kahvi-serviisi, kristallipikarit, taulujen kehykset, korut ja matot sekä rukki, kiikkutuoli ja verenpainemittari? Ohjelmassa oli myös paljon asujen vaihtoja. Tehtiinkö nuo asut mittatilaustyönä näyttelijöille ja miten käy asujen sitten kun ohjelma lopetetaan? Yleensäkin, mitä rekvisiitalle tapahtuu kun sitä ei enää käytetä? Onko jossain ihan älyttömän suuri varasto vai heitetäänkö jätelavalle kiiltävä hopeisen värinen lattia, koko seinän peittävä kimalleverho jne.

Vastaus

Velipuolikuun lavastuksesta ja pukusuunnittelusta vastasi Satu-Marja Nygren. Ohjelma oli Ylen tuotantoa, joten tekijät luultavasti hyödynsivät Ylen lavastamoa ja puvustamoa. Ne ovat suuria varastoja täynnä eri tv-sarjojen pukuja ja lavasteita. Lavastuksissa käytettävää esineistöä on kartutettu jo Ylen perustamisesta vuonna 1926 lähtien. Monia pukuja ja lavasteita käytetään useita kertoja vuosien tai vuosikymmenien aikana eri tv-tuotannoissa. Uskoisin että osa lavasteista ja puvuista heitetään roskiin hajottuaan tai tultuaan tarpeettomaksi, mutta Yle on myös järjestänyt kaikille avoimia kirpputoreja, joissa rekvisiittaa ollaan myyty.

 

Lavastamoon ja puvustamoon voi päästä tutustumaan varaamalla ajan maksuttomalle tutustumiskierrokselle: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/18/visiitille-yleen-nain-se-kay

Kommentit (0)

Vastauksesi