Siviilipalveluksen koulutusjaksolla luennoitsija käytti oppitunnin perustana...

Siviilipalveluksen koulutusjaksolla luennoitsija käytti oppitunnin perustana...

Siviilipalveluksen koulutusjaksolla luennoitsija käytti oppitunnin perustana jotakin kirjaa, jonka mukaan onnellisuus on huono päämäärä elämässä, sillä ihminen haluaa aina jotakin uutta.

Tästä inspiroituneena haluaisin virkistää toimistotyön turruttamia aivojani lukemalla jotakin yo-pohjalta ymmärrettävää teosta arvoista, ihmisen paikasta yhteiskunnassa ja/tai kuluttamisen psykologiasta. Olisiko antaa kirjasuosituksia?

Vastaus

Minun on pakko nyt torpedoida luennoitsijan väite vastaväittämällä, koska perustelu on mielestäni pahasti vajavainen. Luennoitsijan käyttämän kirjan esittämä väite pitää paikkaansa vain, jos onnellisuutta tavoitellaan ulkoisista asioista. Tässä mallissa on totta, että halun täytyttyä syntyy uusi halu johonkin toiseen asiaan, ja tällöin pysyvää onnellisuutta ei tällä tavoin voida ikinä saavuttaa. Mutta tähän pohjautuva väite onnellisuuden tavoittelusta huonona päämääränä elämälle määrittää onnellisuuden vain ulkoisista asioista riippuvaiseksi, eikä tavoita sen koko todellisuutta.

Tyydytys ei ole sama kuin onnellisuus.

Onnellisuus on Dalai-laman mukaan tavoiteltava ja kehitettävä ominaisuus, ja jopa hyvä elämän tarkoitus.

Kirjassa ”Onnellisuuden taito – elämän opaskirja” tohtori Howard. C. Cutler tuo pitkäaikaisten keskustelujen pohjalta Dalai-laman ajatukset onnellisuudesta, myötätunnosta ja ylipäätänsä ihmisyydestä sekä elämästä selkokielisenä ja yhdistettynä länsimaiseen näkökulmaan.

Dalai-lama herättää ajatuksia ja antaa ohjeita siihen, miten yksinkertaisesti esimerkiksi katsantokantaamme muuttamalla voimme pyrkiä kestävään onnellisuuteen. Haluaisin mainita esimerkiksi kysymyksessä esitetyn väittämän innoittamana juurikin oman tyytyväisyyden lisäämisen, jolloin tarve muuttaa asioita ulkoisesti vähenee, ja korostuu onnellisuuden sisäinen laatu. Keskittyminen siihen mitä sinulla on, sen sijaan, että mitä sinulta puuttuu, on yksi kokeilla osoitettu keino parantaa ihmisten tyytyväisyyttä. Lainaan suoraan tohtori Cutleria kirjasta:

”Aivojen rakenne ja toiminta tekevät mahdolliseksi mielen systemaattisen harjoittamisen, onnellisuuden kehittämisen ja aidon sisäisen muutoksen valitsemalla tietoisesti positiiviset mielentilat, kohdistamalla huomion niihin ja vastustamalla negatiivisia mielentiloja.”

Vaikka tässä kirjassa käsitellään mainitsemiasi asioita hieman eri tavalla kuin saatoit toivoa, voisin suositella tätä varauksetta lähes jokaiselle ihmiselle luettavaksi, ja sitä ei tarvitse karsastaa uskonnollisista allergioistakaan kärsivien. Henkilökohtaisesti soisin tämän kirjan läpikäymistä kouluissa, niin yksinkertainen ja hyvä sen sanoma on.

”Kirjan aiheet käsittelevät elämän tarkoitusta, inhimillistä lämpöä ja myötätuntoa, kärsimystä, vihaa ja ahdistusta sekä hengellisiä perusarvoja.”

Linkki: http://www.helmet.fi/search~S9*fin?/tonnellisuuden+taito/tonnellisuuden+...

Kommentit (0)

Vastauksesi