Sisältävätkö viilit ja jogurtit asetaldehydejä?

Sisältävätkö viilit ja jogurtit asetaldehydejä?

Vastaus

Jogurtti kyllä. Syöpiä tutkivan professori Mikko Salaspuron mukaan jogurtti sisältää alkoholin ja tupakan jälkeen kolmanneksi eniten asetaldehydiä. Määrät ovat pieniä, mutta aihetta tutkinut professori on huolissaan suomalaisten jogurtinkulutuksesta.

Suuontelon syövät ovat kasvaneet tasaisesti vuodesta 1980 lähtien. Tämä jyrkkä lineaarinen nousu ei selity pelkästään alkoholin ja tupakan käytöllä.

– Voisiko siis jogurtilla olla yhteys suualueen syöpien lisääntymiseen? Sen tiedämme, että vuonna 2013 jogurttia käytettiin neljä kertaa enemmän kuin vuonna 1975.

Erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tunnustaa asetaldehydin olevan vaarallinen aine, mutta hänen mielestään vain alkoholin suurkuluttajien ja tupakoitsijoiden tulisi olla huolissaan sen saannista.

– Tämänhetkisen tiedon mukaan elintarvikkeista saatavasta asetaldehydistä ei ole samanlaista vaaraa, kun tupakasta ja alkoholista saatavasta. Sitä ei kuitenkaan ole tutkittu, miten elintarvikkeiden sisältämä aldehydi vaikuttaa terveyteen, Kuusipalo kertoo.

Yksittäisestä aineesta ei kannata huolestua, jos syö riittävän monipuoliseti. Kun ruokavalio on monipuolinen, on matalampi riski saada haittoja mistään yksittäisestä aineesta verrattuna yksipuoliseen ruokavalioon.

Kommentit (0)

Vastauksesi