Sisäkenkien käyttö kylässä

Sisäkenkien käyttö kylässä

Missä maailman valtiossa katsotaan hyviin tapoihin, se että vieras käyttää sisäkenkiä kylässä?

3 vastausta
15.12.201609:10
96115
127

Muslimeilla on myös yleinen käytäntö ottaa kengät pois kotona, myös vieraat.

Kommentit (0)
09.01.201723:45
1048
115

Venäjällä käytetään tohveleita tai kotitossuja. Niitä on yleensä ylimääräisiä joka kodissa, mutta silti on käytännöllisintä ottaa omat mukaansa.

Täällä Ruotsissa on hämmästyttävää kyllä tavallista, että yksityiskodeissa jopa juhlavissa tilaisuuksissa esiinnytään sukkasillaan. Puku päällä ja sukkasillaan on melko yllättävä näky ulkomaalaisille. Sama koskee tietysti myös juhlapukuisia naisia. Itse yritän ratkaista ongelman ottamalla mukaan samettiset ballerinamalliset kotitossut sisäkenkien lisäksi. Sellaisia käytän myös kotona. 

 

 

Kommentit (0)

Kaiken kattavaa luetteloa tällaisista valtioista ei löydy, ja monien maiden käytännöistä näyttää olevan monenlaista mielipidettä. Jonkinlaisia suuntaa antavia etikettiohjeita kuitenkin löytyy.

Täällä pohjoisen keliolosuhteissa kenkien riisuminen ja kylässäkin sukkasillaan tassuttelu perustuu enimmäkseen käytännöllisyyteen, mukavuuteen ja siihen, ettei oman tai toisen kodin lattiaa haluta liata tai naarmuttaa kuraisilla tai hiekkaisilla jalkineilla. Vähänkin juhlallisemmissa tilaisuuksissa Suomessakin hyviin tapoihin kuitenkin kuuluu siistien ja tilanteeseen sopivien sisäkenkien käyttö. FT Mirva Saukkolan mukaan Keski- ja Etelä-Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa kenkien pois ottamista ylipäätään pidetään outona tai huonona käytöksenä, mutta kengät voi toki halutessaan vaihtaa.

Yhdysvalloissa ja Britanniassa kulttuuri on kuitenkin muuttumassa ja yhä useammassa kodissa pyydetään vieraita riisumaan kenkänsä, sillä moni haluaa varjella kotiaan likaantumiselta; brittiläisen etikettiraamatun Debrett'sin edustajan Jo Bryantin mukaan kannattaakin tiedustella isäntäväeltä heidän käytäntöjään, jotta tietää varustautua sisäkengillä, tohveleilla, kenkäsuojuksilla tai ainakin ehjillä ja puhtailla sukilla.

Kaukoidässä jalkinekulttuuri on ehkä kaikkein tiukin ja kenkien käyttö monessa tilanteessa on epäkunnioittavaa: kengät riisutaan paitsi kodeissa, myös joissakin ravintoloissa sekä temppeleissä, kirkoissa ja muilla historiallisilla paikoilla. Japanissa vieraat kulkevat isäntäväen tarjoamissa tohveleissa, mutta nekin pitää riisua tatamille astuessa. Tällöinkin sukkien tulee olla ehjät ja puhtaat.

Tästä aiheesta on kysytty tällä palstalla aiemminkin, alhaalla on linkki vastaukseen.   

Kommentit (0)

Vastauksesi