Sinisten silmien merkitys Kreikassa?

Sinisten silmien merkitys Kreikassa?

Mikä merkitys Kreikassa on liitetty sinisiin silmiin? Ovatko kreikkalaiset taikauskoisia sinisilmäisiä ihmisiä kohtaan? Sellaistakin on esitetty, että Kreikassa sinisiä silmiä on pidetty merkkinä kuolemattomuudesta. Pitääkö tämä paikkansa ja onko asiasta tarkempaa tietoa?

Vastaus

Valitettavasti tästä asiasta ei näytä löytyvän täsmällistä tietoa. Tietysti tämän kaltaiset uskomukset - sikäli kuin yleensä vielä elävät - vaihtelevat paljon paikkakunnittain ja henkilönkin mukaan.

Sinisilmäinen lienee ollut Kreikassa melko poikkeuksellista. Italiankielisen wikipedian (http://it.wikipedia.org/wiki/Blu ) mukaan sininen silmien värinä oli muinaisten kreikkalaisten ja roomalaisten mukaan luonteenomaista muukalaisille eli barbaareille ja siis vähemmän jaloille ihmisille. 

Toisaalta sininen oli tuohon aikaan myös pilvettömän taivaan ja meren väri, myönteinen väri.

Selkeimmin sininen väri liittyy ikivanhaan uskomukseen pahasta silmästä. Uskomus tunnetaan jo muinaisilta ajoilta ja hyvin monilta, toisistaan erossa olevilta alueilta. Pahan silmän - kateellisen tai pahansuovan lähimmäisen vahinkoa tuottavalta katseelta - on pyritty suojautumaan mm. erilaisten esineiden avulla (talismaani, amuletti). Nykyään tavallisimpia Turkissa ja Kreikassa tunnettuja tällaisia esineitä on ns. nazar (turkin kielestä) eli sininen silmä. Näyttää kuitenkin olevan epäselvää, millainen ajatus nazarin takana on. Sinisellä silmällä tässä on myönteinen ja suojaava vaikutus, mutta monilla alueilla kuitenkin ajatellaan, että myös torjuttava paha silmä on ollut sininen (eli barbaarin silmä) ja suojaava vaikutus perustuu nimenomaan siihen, että torjunta-asekin on samanlainen. 

Kuvia nazarista erikielisissä wikipedia-artikkeleissa

esim. http://en.wikipedia.org/wiki/Nazar_(amulet)

Kommentit (0)

Vastauksesi