Sininenhetki, esiintyykö ainoastaan talvella? Mistä ilmiö syntyy ja kuinka...

Sininenhetki, esiintyykö ainoastaan talvella? Mistä ilmiö syntyy ja kuinka...

Sininenhetki, esiintyykö ainoastaan talvella? Mistä ilmiö syntyy ja kuinka kauan yleensä kestää? Terveisin täti sininen.

Vastaus

Hei!
Talven sininen hetki koittaa,kun valo vähenee ja vie mennessään värit kirkkaimmasta alkaen. Auringon laskeuduttua maisemaa valaisee taivaankannesta sironnut valo,jossa vallitsevat siniset, lyhyet aallonpituudet. Taivaan sininen valo tekee myös lumeen lankeavista varjoista sinisiä.
Lähde: Yliopisto-lehti 20/95,

Kaupungin kirjastossa on myös lainattava värivalokuvakirja ko.aiheesta:

Tekijä Kalliola, Iiris
Teoksen nimi Talven sininen hetki Suomen luonnossa / Iiris Kalliola & Ulla Kokko
Julkaisutiedot Porvoo : WSOY, 1995
Kieli suomi
Aineistolaji KIRJA / BOK

Saatavuuden voit tarkistaa netistä http://www.helmet.fi

Pariisin sininen hetki kuvaillaan sivulla:
http://www.toisinsanoen.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=109...

Sininen hetki on kovin lyhyt. Se tulee-jos on tullakseen.Silloin kun aurinko päättää aloittaa laskeutumisensa. Sitä ei voi arvata etukäteem, se on vaistottava. Eikä sininen hetki toistu joka ilta. Varmimmin sen huomaa keväällä, kesällä ja syksyllä,monesti myös talvella. Ilman pitää olla kirkas, tarkkailijan terävä.

Turun sanomat ja Aimo Annos vastaavat näin:
"Sininen hetki syntyy illan hämärtyessä tietyissä sääolosuhteissa. Erityisesti Lapin luontoelämystä kaamoksen aikaa, jolloin auringon laskiessa sininen hämäryys valtaa maiseman,sanotaan siniseksi
hetkeksi. Kun hanget hohtavat valkoisuuttaan, sininen tai sinipunertava valo luo sadunomaisen tunnelman paitsi luontoon,myös ihmismieleen. Mutta sinisen hetken voi kokea myös kaupungissa. Mika Waltari kuvaili kirjassaan Suuri Illusioni sinistä hetkeä Pariisissa:" Sininen hetki alkoi hitaasti laskeutua Seinen rantojen ylle.Ilma sai oudon loisteen, ja valkeitten siltojen taakse laskeutui aurinko pilviverhoihin. Violettia, sinistä ja kuparia."-"Ja sininen hetki ympäröi meidät kuin ,maailman kaikki kaipaus."

Kommentit (0)

Vastauksesi