Silakkarekka oli kaatunu tielle, näin uutisoitiin netissä.Siitä tulikin mieleen...

Silakkarekka oli kaatunu tielle, näin uutisoitiin netissä.Siitä tulikin mieleen...

Silakkarekka oli kaatunu tielle, näin uutisoitiin netissä.Siitä tulikin mieleen kysymys. Kuinka puhdasta on nykyisin pyydetty silakka ympäristömyrkyistä? Paljonko sitä saa syödä viikossa tai kuukaudessa ja paljonko yhdellä aterialla?

Vastaus

Elintarvikevirasto Eviran sivulla ohjeistetaan, että kala on terveellistä ravintoa ja sitä tulisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa. Eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen.

Joidenkin kalalajien käyttöä Eviran kehottaa erityisryhmiin kuuluvien rajoittamaan, sillä Itämerestä, etenkin Pohjanlahdesta ja Suomenlahdesta, peräisin olevaa pyydettyä lohta tai taimenta ja silakkaa syömällä voi altistua tavanomaista suuremmille määrille terveydelle haitallisia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä.

Sisävesien petokaloista, etenkin hauesta, mutta myös meressä elävästä hauesta, voi saada tavanomaista suurempia määriä metyylielohopeaa. Lapsille, nuorille ja hedelmällisessä iässä oleville Evira antaa seuraavat erityissuositukset:

- Isoa silakkaa (perkaamattomana yli 17 sentin mittaista silakkaa) voi syödä 1-2 kertaa kuussa tai isolle silakalle vaihtoehtona Itämerestä pyydettyä lohta tai taimenta voi syödä 1-2 kertaa kuussa.

- Merestä tai järvestä pyydettyä haukea voi syödä 1-2 kertaa kuussa.

- Raskaana oleville ja imettäville äideille ei suositella hauen syömistä elohopean takia.

(Eviran suosituksissa annoskooksi on laskettu 100 grammaa.)

Ne, jotka eivät kuulu edellä mainittuihin erityisryhmiin, voivat syödä silakkaa ja Itämerestä pyydettyä lohta tai taimenta ja sisävesien petokalaa ajoittain, esimerkiksi kesäaikaan runsaastikin, kunhan vastaavasti tasapainottavat ja rajoittavat niiden nauttimista vuoden mittaan.

Kuitenkin sisävesialueiden kalaa lähes päivittäin syöville suositellaan seuraavien elohopeaa keräävien petokalojen käytön vähentämistä ravinnossa: isokokoiset ahvenet, kuhat ja mateet.

Lähde:

Kalan syöntisuositukset (Evira):
http://www.evira.fi/portal/51466

Kommentit (0)

Vastauksesi