Siemenistä raskasmetalleja-entäs niistä tehdyt öljyt?

Siemenistä raskasmetalleja-entäs niistä tehdyt öljyt?

Hs kirjoitti äskettäin, että Evira on löytänyt auringonkukan, pellavan, ym siemenistä raskasmetalleja suuria määriä, esim kadmiumia ja nikkeliä. Onko nyt sitten auringonkukkaöljy myös hengenvaarallista vai katoaako raskasmetallit poliittisella päätösellä ilmaan, kun siemenistä puristetaan noita ruokaöljyjä? Entäs kotimaiset rypsioöljyt?

Vastaus

Siemenet ovat varsin energiapitoisia, eikä niitä yleensä nautita suuria määriä kerrallaan. Ravitsemussuositusten mukaan enintään 30 g päivässä eli 200-250 g viikossa. Leikki-ikäiselle lapselle sopiva annos on puolet aikuisen annoksesta, noin 15 g päivässä. Moniin öljykasvien siemeniin tosiaankin kertyy maaperästä luontaisesti raskasmetalleja, kuten nikkeliä ja kadmiumia. Siksi niiden turvalliselle käytölle on annettu omat ohjeensa. Tilapäinen runsaskin siemenien syönti ei sinällään vielä ole vaarallista. Raskasmetallien aiheuttamat mahdolliset haittavaikutukset perustuvat siihen, että niille altistutaan toistuvasti ja erittäin pitkiä aikoja.

Öljykasvien siemenistä valmistetuissa siemenöljyissä raskasmetallien pitoisuudet ovat selvästi pienemmät kuin itse siemenissä. Ruokaöljyjen valmistusprosessissa puristettua öljyä puhdistetaan mm. saostamalla, jolloin myös siinä olevat raskasmetallit poistuvat.

Eviran sivuilla kerrotaan tarkemmin oljykasvien siemenien käytöstä ravinnossa.

Kommentit (0)

Vastauksesi