Seuraamuksia varkaudesta?

Seuraamuksia varkaudesta?

Oon jääny kiinni viimeisen 3 vuoden sisään kahdesta varkaudesta. Ensimmäisestä sain törkeästä varkausesta ehdollisen tuomioin ja toinen hairahdus tapahtui tuon ehdollisen kuluessa. Olen myöntänyt teon ja auttanut asian selvittämisessä. Nyt odottelen tuomiota asiasta ja melko varmasti ehdollinen raukeaa ehdottomaksi. Olen kuitenkin ollut töissä sijaisena terveydenhuoltoalalla jo useamman vuoden ja rikokset eivät ole kohdistuneet mitenkään alaani tai työpaikkaani. Onko poliisilla mahdollisuus ilmoittaa asiasta työnantajalleni ja onko käytäntö kuinka yleinen? Haluan korvata vahinkoni ja kärsiä kaiken tuomioni ja parantaa tapani viimeistään nyt. Mutta pelottaa jos työpaikalle menee ilmoitus, kun työpaikat ovat kortilla nykyään ja en tiedä miten edes selviytyisin korvauksista, mikäli menetän työni.

Vastaus

Ehdolliset ja ehdottomat vankeusrangaistukset merkitään rikosrekisteriin. Ehdollisesta rangaistuksesta tiedot poistetaan rekisteristä 5 vuoden kuluttua tuomion antopäivästä. Enintään kahden vuoden ehdottomasta vankeusrangaistuksesta tullut merkintä poistetaan 10 vuoden kuluttua tuomion antopäivästä.

Laki terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä 27§ toteaa, että jos terveydenhuollon ammattihenkilö on tuomittu vankeusrangaistukseen rikoksesta, jonka hän on tehnyt ammattitoiminnassaan, voidaan henkilöltä poistaa ammatinharjoittamisoikeus. Vastaajan tulkinnan mukaan, mikäli rötöksesi eivät millään tavalla liity ammattiisi, ei virkavallalla ole syytä erityisesti ilmoittaa tuomiostasi työnantajallesi. Eri asia on sitten, miten aiot selittää ehdottoman tuomion vaatiman poissaolon työpaikalta. Tai kantautuuko tieto siitä epävirallisia teitä kuitenkin eteenpäin?

Kysy.fi ei ole lakiin ja oikeuteen liittyvien kysymysten asiantuntija. Toivottavasti työnantajasi osoittaa ymmärrystä ja ottaa huomioon jo sangen pitkän kokemuksesi ja osaamisesi alallasi. Toisaalta on myös kyseenalaista voiko tekosesi olla riittävä irtisanomisperuste. Yleensä omalla työpaikalla tehty rikos on tässä suhteessa painavampi syy kuin vapaa-ajalla töppäily.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi