Serkukset kummaltakin puolelta sukua.

Serkukset kummaltakin puolelta sukua.

Ymmärrän kyllä sen, että mitä tarkoittaa, että kahdella ihmisellä on toiset isovanhemmat samat ja he ovat serkuksia. Esim. minulla ja setäni, eli isäni veljen lapsilla on isän puolelta samat isovanhemmat ja olemme serkkuja. Olen kuitenkin kuullut, että joillain ihmisillä voi olla sekä isän että äidin puolelta samat isovanhemmat ja että he ovat serkkuja keskenään? Miten se on mahdollista? Eli jos vaikka Kari ja Mari ovat keskenään serkkuja, joilla on samat isovanhemmat sekä isän että äidin puolelta, niin miten se käytännössä on mahdollista ja ovatko he silloin toisilleen jotenkin "enemmän" serkuksia tai läheisempiä sukulaisia geneettisesti, kuin jos heillä olisi samat isovanhemmat vaikka vain isän puolelta?

2 vastausta

Se on mahdollista silloin, jos ensimmäiset serkukset menevät naimisiin keskenään eli kun sisarusten lapset menevät naimisiin. Heillä on silloin samat isovanhemmat toiselta puolelta ja eri isovanhemmat vain yhdeltä puolelta: normaalin 8 eri isovanhemman sijaan heillä on vain 6. Eli kysymyksesi esimerkissä, Karilla ja Marilla on samat isovanhemmat, jos heidän molempien toinen vanhempi on myös keskenään sisarus. Jos vaikkapa Karin isä ja Marin äiti ovat sisaruksia, Karin anoppi on samalla myös hänen tätinsä ja Marin appi hänen setänsä ja näiden vanhemmat ovat siis heidän molempien yhteiset isovanhemmat. Tällaiset serkukset ovat tietenkin geneettisesti enemmän lähisukulaisia kuin sellaiset serkukset, joiden vanhemmat eivät ole keskenään sukua. Geneettinen lähisukulaisuus voi aiheuttaa ongelmia serkusten lapsille ressesiivisten ominaisuuksien vahvistuessa, esim. erilaisia geenimutaatioita ja sairauksia, kuten syöpien yleisempää esiintymistä.

Ensimmäisten serkusten välisiä avioliittoja pidetään länsimaissa sopimattomina, mutta maailmanlaajuisesti, serkusten (ensimmäisten tai toisten) välisten avioliittojen määrä on reilusti yli 10 %. Lähi-idässä tämä on erityisen yleistä ja joissakin valtioissa lähes puolet avioliitoista voi olla serkusten välisiä.

Kommentit (0)
11.11.201416:33
9251
96

Kysyjän kuvaama tilanne on mahdollinen myös ilman puolisoiden geneettistä lähisukulaisuutta silloin, kun on kaksi veljestä, joiden vaimot ovat siskoksia, taikka sitten vastaavasti veli ja sisar, joiden puolisot ovat sisaruksia.

Tiedän ainakin yhden tapauksen, jossa tilanne on juuri tämä.

Näin muodostuville tavallista voimakkaammille serkussuhteille ei liene omaa erityistä nimitystään.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi