Sellainen kysymys mielessä, että mistä johtuu japanilaisten pitkäikäisyyden...

Sellainen kysymys mielessä, että mistä johtuu japanilaisten pitkäikäisyyden...

Sellainen kysymys mielessä, että mistä johtuu japanilaisten pitkäikäisyyden salaisuus? Täällä kyseltiin tupakoinnin haitoista ja löydettiin niin paljon syitä että kauhistuin. Kuitenkin japanilaiset ovat kovia tupakoimaan ja Finnair joutui lentokoneissaan Japanin lennoilla sallimaan tupakoinnin.

Vastaus

Japanilaiset todellakin ovat erittäin pitkäikäistä kansaa. Japanilaisten elinajanodote vuonna 2006 oli peräti 81,25 vuotta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Japan
http://www.jarc.net/aging/03oct/page2.shtml
http://www.poliklinikka.fi/terveysuutiset/&id=0166671

Pitkän iän salaisuus johtunee ensisijaisesti terveellisestä ravinnosta. Japanilainen ruokavalio perustuu kalaan, soijaan, riisiin, vihanneksiin ja hedelmiin. Lisäksi siinä on vähemmän rasvaa kuin länsimaisessa ruokavaliossa. Rasvan osuus on japanilaisessa ruokavaliossa 26 % ja amerikkalaisessa 34 %. Rasvoista eläinperäisten ja tyydyttyneiden rasvojen osuus on pieni. Kasvirasvojen käyttö ja kalaan perustuva ruokavalio takaavat, että japanilaiset saavat suurempia annoksia ”hyviä rasvoja”, kuten omega-3-rasvahappoja. Japanilaisessa ruokavaliossa on myös vähemmän sokeria ja kaloreita.

Vähäkalorinen, vähärasvainen, runsaasti tyydyttymättömiä rasvoja sekä kasviksia ja kalaa sisältävä ruokavalio ehkäisee tehokkaasti liikalihavuutta sekä sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia. Terveyttä ylläpitävä ruoka pidentää luonnollisesti myös elinikää.

Lähteitä ja lisätietoa
Moriyama, Naomi: Japanilaiset eivät vanhene, eivätkä liho (Readme.fi 2006), kirja on tilattavissa HelMet-kirjastojen aineistotietokannasta http://www.helmet.fi
http://www.iltasanomat.fi/naiset/Tee+kuten+japanitar/1128744
http://www.accesseonline.com/travel/travel_art.php?id=3
http://web-japan.org/trends/lifestyle/lif031121.html

Kommentit (0)

Vastauksesi