Seksikkyyden peittäminen, hiukset vs. lantio? naisilla

Seksikkyyden peittäminen, hiukset vs. lantio? naisilla

Miksi esimerkiksi Libanonissa naiset voivat peittää hiukset, mutta näyttävät kaiken millilleen vyötäröstä alaspäin, kuten reidet ja leveän lantion, kuten vartalonmyötäisissä pitkissä housuissa?

Vastaus

Koska pukeutuminen on paitsi kulttuurisidonnaista, myös henkilökohtainen valinta. Viitannet islamin pukeutumissääntöihin ja naisten hunnuttautumiseen, mutta ei ole vain yhtä tapaa pukeutua "islamin mukaisesti". Itse asiassa Koraanissa puhutaan hyvin ylimalkaisesti "siveellisesti pukeutumisesta" ja ainoat  kehonosat, joka erityisesti kehotetaan peittämään ovat rinnat ja sukuelimet. Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttilan mukaan pään (hiusten ja/tai kasvojen) peittäminen huivilla ei liity niinkään islamiin vaan hunnuttautuminen on Lähi-idässä hyvin vanha tapa. Muinaisessa Mesopotamiassa huntu oli statusvaate, jota orjat ja prostituoidut eivät saaneet käyttää. Yläluokkaiset naiset ovat peittäneet itsensä huntuun myös Persian valtakunnassa, josta se siirtyi antiikin Kreikkaan ja Roomaan. Myös Vanhassa Testamentissa huntu mainitaan ja se onkin vanha tapa myös juutalaisessa kulttuurissa.

On täysin naisen omasta kulttuuripiiristä kiinni millaista pukeutumista pidetään sopivana ja riittävän "siveänä". Siksi Afganistanin maaseudulla naiset verhoutuvat päästä varpaisiin väljään burkhaan, mutta urbaanille libanonilaisneidolle riittää ihon peittäminen kaulasta alaspäin. Vaikka päähuivista on tullut jonkinlainen islamin symboli, osa musliminaisista ei peitä edes päätään, koska ei pidä sitä tarpeellisena. Näin on erityisesti länsimaissa, mutta myös monissa sellaisissa maissa joissa islam on valtauskonto. Esim. Marokossa, Gambiassa ja Syyriassa on tavallista että naiset eivät käytä päähuivia,vaikka he olisivatkin uskonnollisia muslimeita. Saksalainen Islam-tutkija Lamya Kaddor, itsekin muslimi,  on todennut että hunnuttautumisen vaatimus ei ole relevantti modernissa maailmassa, jossa naisen oikeus omaan kehoon ja sen koskemattomuuteen on turvattu lailla ja siveyskäsitykset muutenkin hyvin erilaiset kuin profeetta Muhammedin aikaan 600-luvulla.

Kommentit (0)

Vastauksesi