Seitsemäs taivas on meidän. Mikä on seitsemäs taivas?

Seitsemäs taivas on meidän. Mikä on seitsemäs taivas?

Vastaus

Antiikin aikana ja keskiajalla oletettiin yleisesti, että Maapallo on kaikkeuden keskus ja että Aurinko, Kuu, planeetat ja tähdet kiertävät Maapallon ympäri. Antiikin ja keskiajan oppineet eivät myöskään useimmiten ajatelleet, että taivaankappaleet liikkuisivat itsekseen, vaan niiden otaksuttiin olevan kiinni pallopinnoissa, jotka sitten liikkuessaan liikuttivat taivaankappaleitakin eteenpäin. Näitä pallopintoja tai taivaallisia sfäärejä kutsuttiin sitten usein yksinkertaisesti taivaiksi: ensimmäinen taivas oli lähinnä Maapalloa, toinen siitä ulompi ja niin edelleen.

Eri ajattelijat laskivat eri määrän taivaita, mutta ainakin juutalaisessa perinteessä niitä katsottiin olevan seitsemän kappaletta. Seitsemännen taivaan uskottiin tässä perinteessä siis olevan kaikkein ulommaisin sfääreistä ja näin lähimpänä Jumalaa. Vaikka taivaiden lukumäärä vaihteli eri perinteissä, uloimman taivaan katsottiin yleisestikin olevan parhaimman: esimerkiksi Dante kuvasi Jumalaisessa näytelmässään, miten kuolleista ihmisistä parhaimmat asustivat uloimmalla sfäärillä, jossa päivää paistateltiin itse Jumalan valossa.

Nykyään seitsemännellä taivaalla sitten tarkoitetaan ylipäätään kaiken parhauden ja nautittavuuden huippua: kun pääsemme seitsemään taivaaseen, olo on niin hyvä kuin olla ja voi, vaikka emme enää kuvittelekaan nousevamme samalla konkreettisesti maailmankaikkeuden rajoille.

Lisää aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Planetary_spheres
http://www.forward.com/articles/11110/
http://en.wikipedia.org/wiki/Seven_heavens
http://www.jewishencyclopedia.com/view.jsp?artid=1521&letter=A#4364
http://www.wolfram.demon.co.uk/rp_dante_heaven.html#empyrean

Kommentit (0)

Vastauksesi