Seisauspäivien juhliminen

Seisauspäivien juhliminen

Missä maissa ja kulttuureissa vielä vietetään ja juhlitaan kesäpäivän (meidän juhannus) ja talvipäivän (meidän joulu) seisausta?

Vastaus

Kesäpäivänseisaus, joka on pohjoisella pallonpuoliskolla vuoden pisin päivä, sijoittuu ajalle 20.-22. kesäkuuta. Tämä kesän hetki tunnettiin muinaisissa kulttuureissa auringon ja hedelmällisyyden juhlana. Kristinuskon tulon myötä juhlalle annettiin myös uskonnollista merkitystä ja sitä alettiin viettää Suomessa nimellä Juhannus Johannes Kastajan syntymäpäivän mukaan (24.6).

Meikäläisen juhannuksen kaltainen koko kansan juhla vietetään Ruotsissa ja Virossa. Myös Latviassa Jāņi on suuri juhla ja kansallinen vapaapäivä. Aivan yhtä tärkeä se ei ole muissa pohjoismaissa ja Liettuassa, mutta omat perinteensä ovat niilläkin. Muualla Euroopassa ajalla 20.-25.6. vietetään monissa maissa erilaisia keskikesän juhlia hiukan eri painotuksin, mutta ne ovat pienimuotoisempia ja paikallisempia. Joissain osissa Kanadaa juhlapäivä on myös 24.6. Yhdysvalloissa perinne on säilynyt lähinnä eurooppalaisten maahanmuuttajien asuttamilla alueilla. Venäjällä ja Ukrainassa ja laajemminkin slaaveilla tunnetaan Ivan Kupalan päivän juhlat.

Talvipäivänseisaus pohjoisella pallonpuoliskolla on 21.-22.12. ja eteläisellä vastaavasti 21.-22.6. Suomessa joulunajan voi katsoa alkavan Tuomaan päivästä 21.12. vaikka juhlimisen aloittaa varsinaisesti aattopäivä 24.12. Joulu noteerataan juhlana jollain tasolla useimmissa maailman maissa ainakin kristityn väestön keskuudessa. Lähinnä vain syvimmin islaminuskoiset valtiot eivät huomioi joulupyhiä samalla tavoin. http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_traditions#mediaviewer/File:Map_o....

Monet muinaiskansat juhlistivat talvipäivänseisauksen aikaa eri tavoin. Germaanien Yule oli keskitalven juhla, ajankohta tosin vaihteli kuukalenterin mukaan. Roomalaisilla oli Saturnalia-juhlansa. Nykyisin ajankohdan traditiot saavat käytännössä merkityksensä kristillisestä joulunvietosta.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi