Savolaisinvaasio 1500-luvulla tapahtui kaskirukiin voimalla.

Savolaisinvaasio 1500-luvulla tapahtui kaskirukiin voimalla.

Savolaisinvaasio 1500-luvulla tapahtui kaskirukiin voimalla. Vieläkö tätä ruista löytyy jossakin geenipankissa. Millainen se oli nykylajikkeihin verrattuna

2 vastausta

Metsän raivauspolttoa ja kaskeamista on harjoitettu esihistorialliselta ajalta lähtien. Itäsuomalainen kaskeamistapa oli erityisesti havumetsäkaski eli huuhta. Kaskiviljelyn väistyminen alkoi vähitellen jo 1700-luvulla, mutta Savossa ja Karjalassa vasta myöhemmin 1800-luvulla. Kaskenpolton jälkeen ruis kylvettiin joko suoraan maan pinnalle, tai kehittyneemmissä muodoissa myös käsiharalla ja risukarhilla multaamalla.

Happamaan maahan sopiva, korpiruis kehittyi tuhatluvun ensimmäisinä vuosisatoina. Laji oli ilmeisesti itäistä alkuperää, kun taas peltoruis tuli lännestä. Se oli varsin satoisaa, sillä samasta jyvästä saattoi versoa useita, jopa kymmeniä korsia. Kaskiruis kesti hyvin ruskearuostetta ja lumihometta. Jyvät olivat pieniä ja tähkät peltolajikkeita kapeampia. Riihessä puitu ja kuivattu ruis oli hyvin säilyvää ja säilytti itävyytensä vuosia.

Aito, puhdas, kotimainen kaskiruiskanta lienee lähes täysin hävinnyt. Eri puolilla Suomea, esim. Kolin kansallispuistossa tehdään näytösluonteisia kaskiviljelyjä. Haapajärvi-seuran vuosina 2006-2007 perinneprojektina toteuttamassa huhtakaskessa käytettiin Ruotsin Värmlannista tuotua siemenruista, jonka alkuperä suurella todennäköisyydellä oli korpirukiissa. Mustialan kaskiviljelykokeiluun vuonna 2004 käytetyt siemenet periytyivät Norjan Solörista vanhasta vilja-aitasta 70-luvulla löytyneistä siemenistä, joiden ikä oli arviolta ainakin 110 vuotta. Ruotsissa sijaitsevassa Pohjoismaisessa NordGen Geenivarakeskuksessa on muutamia maatiaisruisnäytteitä, jotka saattavat olla kaskirukiin kantoja.

https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/www/Tietopaketit/Kasvigeenivara...
http://portal.hamk.fi/portal/page/portal/HAMKJulkisetDokumentit/Koulutus...
http://www.metla.fi/hanke/8025/pdf/kaskiopas.pdf
http://www.maaselkalehti.fi/seura/hkaski.html

Kommentit (0)
14.07.201813:59
17154
60

Yle julkaisi aihetta käsittelevän artikkelin heinäkuussa 2018:

https://yle.fi/uutiset/3-10301654

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi