Satutteko tietämään, mitkä nimet olivat maihinnousulohkoilla 1945Normandian...

Satutteko tietämään, mitkä nimet olivat maihinnousulohkoilla 1945Normandian...

Moi!
Satutteko tietämään, mitkä nimet olivat maihinnousulohkoilla 1945
Normandian maihinnousussa. Meille tuli kinaa siitä, olivatko nuo lohkot
USA:n osavaltioiden nimiä vaiko ei...

3 vastausta

Normandian maihinnousun hyökkäysalue oli jaettu viiteen maihinnousualueeseen, jotka olivat nimeltään (lueteltuna lännestä itään): Utah, Omaha, Gold, Juno ja Sword. Kahdesta ensimmäisestä vastasi suurimmaksi osaksi amerikkalaisista koostunut Western Task Force, kun taas kolmella viimeisellä hyökkäsi pääosin briteistä koostunut Eastern Task Force. Lähde: http://www.history.navy.mil/faqs/faq109-1.htm

Terveisin,
iGS-toimitus
Helsingin kaupunginkirjasto

Kommentit (0)
20.11.202007:38
8243
1

Utah = Yhdysvaltain osavaltio

Omaha = Nebraskan osavaltion suurin kaupunki

Gold = kulta

Juno = roomalainen taivaan ja avioliiton jumalatar, pääjumala Juppiterin puoliso. Hänen mukaansa on nimetty kesäkuu (esim. Juni), jolloin maihinnousu tapahtui

Sword = miekka

Nimet on valittu osin niihin liittyvien mielleyhtymien ja symboliikan mukaan. Nimet eivät saa kertoa todellisesta hyökkäyspaikasta, niiden pitää olla eräällä tavalla satunnaisia. Mutta tärkeintä on ollut kommunikaatio. Nimien pitää erottua toisistaan kaikilla toiminnan tasoilla, esim. radioliikenteessä. Siksi vierekkäisiä maihinnousurantoja ei kannata nimetä esim. nimillä Abraham ja Adam.

Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon 1941 oli nimeltään operaatio Barbarossa. Nimi tuli 3. ristiretken v. 1189 johtajasta, Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan päämiehestä Fredrik Barbarossasta (Punaparta), mikä hyökkäyksen nimi ei kyllä ollut ihan nappiin valittu, mutta toki täynnä symboliikkaa ja voimaa. Neutraalimpi ja vähemmän Neuvostovakoojia kiinnostava nimi olisi ollut vaikka Poikien Saunailta tai Osuuskauppakäynti.

Kommentit (0)
19.11.202019:19
26481
0

Kun länsiliittoutuneiden joukot aloittivat maihinnousun Pohjois-Ranskassa sijaitsevan Normandian rannikolle, vuosi ei ollut 1945. Ajankohta oli tarkalleen ottaen 6. kesäkuuta 1944. Maihinnousurannat olivat lännestä alkaen nimeltään seuraavat: Utah, Omaha, Gold, Juno ja Sword. Utah on Yhdysvaltain osavaltion nimi, mutta Omaha on Nebraskassa, Yhdysvalloissa sijaitsevan kaupungin nimi. Yhdysvaltain 1. Armeijan joukkojen oli määrä nousta maihin Utah- ja Omaha-rannoilla niin, että VII. Armeijakunnan joukot tekisivät maihinnousun Utah-rannalle ja V. Armeijakunnan joukot tekisivät maihinnousun Omaha-rannalle. Ison-Britannian 2. Armeijan joukkojen oli määrä nousta maihin Gold-, Juno- ja Sword-rannoilla niin, että Gold-ranta oli XXX. Armeijakunnan vastuulla ja Juno- ja Sword-rannat olivat I. Armeijakunnan vastuulla. Länsiliittoutuneiden maahanlaskujoukkojen oli määrä varmistaa maihinnousujoukkojen sivustat. Yhdysvaltain 82. Maahanlaskudivisioonan joukot ja 101. Maahanlaskudivisioonan joukot laskeutuivat Utah-rannan lähelle ja brittiläisen 6. Maahanlaskudivisioonan joukot laskeutuivat Sword-rannan itäpuolelle.

 

Forrest C. Pogue, The Supreme Command. The European Theater of Operations. United States Army in World War II. Office of the Chief of Military History Department of the Army, Washington, D. C., 1954, sivut 171 - 173.

Cornelius Ryan, The Longest Day. June 6, 1944. Wordsworth Editions Limited 1999, sivut 189 - 197.

Kommentit (1)
Petri, korjauksesta on hyvä tapa antaa kreditti. Korjasin vastaustasi, kuten hyvin tiedä... Petri, korjauksesta on hyvä tapa antaa kreditti. Korjasin vastaustasi, kuten hyvin tiedät, siltä osin että Omaha on kaupunki Nebraskassa. Aiemmin sanoit sitä osavaltioksi.
20.11.2020 02:10 Eetu Etukeno 8243

Vastauksesi