Sanotaan että valurautapannun käyttäminen ruoanlaitossa antaa panoksensa...

Sanotaan että valurautapannun käyttäminen ruoanlaitossa antaa panoksensa...

Sanotaan että valurautapannun käyttäminen ruoanlaitossa antaa panoksensa anemian ehkäisyyn ravintoon siirtyvän raudan takia.

Olisiko sama vaikutus jos vaikka imeskelisi pannun kahvaa tai rautakappaletta jonkun happaman c-vitamiinipitoisen mehun kanssa?

Lähinnä tämä kiinnostaa kuriositeettinä, olen tietoinen että myös erilaisia rautavalmisteita myydään tabletti- ja nestemuodossa apteekeissa.

Ja jatkojalostettuani ajatusta minua kiinnostaisi tietää minkä tyyppistä rautaa juurikin esim. valurautapannuissa on jos verrataan tabletteihin joista löytyy raudan muodolle valikoimaa; ferrosulfaattia, -fumaraattia, -glukonaattia, -suksinaattia jne.

Vastaus
04.05.201205:58
2539
124

Ruuan valmistaminen valurauta-astiassa todellakin edistää raudan imeytymistä.

Tätä mieltähän vanha kansa on aina ollut ja opettanut asian seuraavallekin sukupolvelle. Tässä valossa erikoista oli, että Kysy mitä vain -toimituksen haastattelemilta tutkijoilta saatiin hyvin varovaisia kommentteja. – Jotkut jopa epäilivät kyseessä olevan kansanuskomuksen. Asiaa ei ilmeisesti ole juurikaan tutkittu Suomessa.

Ulkomaisista lähteistä kuitenkin löytyi tieteellistä näyttöä siitä, että valurauta-astioista liukenee rautaa ruokaan ja imeytyy siitä edelleen elimistöön.

Esimerkiksi brittiläinen tutkimuslaitos Institute of Food Research ja eri tutkimusryhmät ovat saaneet tätä käsitystä vahvistavia tutkimustuloksia.

Jotkut tutkimukset on tehty kehitysmaissa, joissa ravitsemustilanne on usein huono ja joissa raudanpuutteesta johtuva anemia vaivaa suurta osaa väestöstä. Koko maailman väestöstä peräti kolmasosan arvellaan kärsivän anemiasta. Aneemisen ihmisen punasolujen rakenne poikkeaa normaalista tai niitä on liian vähän. Tyypillisin anemian oire on jatkuva väsymys.

Malawissa tehtiin tutkimus niin, että tutkittava ryhmä jaettiin kahteen osaan. Noin 150 ihmistä valmisti ruokansa alumiinikattiloissa ja 150 ihmistä valurauta-astioissa. Ihmisten rauta-arvot mitattiin ennen ja jälkeen tutkimuksen. Tutkimus kesti kuusi viikkoa. Valurautapataryhmän hemoglobiini oli selkeästi noussut lähtötilanteesta, mutta alumiinikattilaryhmällä ei tapahtunut vastaavaa muutosta. Ruokavalio oli ryhmillä muuten sama.

Tutkimuksissa on todettu, että mitä happamampaa ruoka on ja mitä kauemmin sitä valurauta-astiassa pidetään, sitä enemmän rautaa siihen liukenee. Lisäksi uudemmasta valurautapannusta liukenee ruokaan enemmän rautaa kuin jo pitkään käytössä olleesta. Tämä johtuu tavasta hoitaa valurautapannua rasvaamalla sitä aika ajoin. Rasva muodostaa vuosien varrella pannuun yhä paremmin eristävän kerroksen, joka ehkäisee raudan liukenemista.

Valurauta-astiasta ravintoon liukeneva rauta on tyypiltään samaa kuin kasvikunnan tuotteissa oleva. Sitä kutsutaan ei-hemiraudaksi. Lihatuotteissa olevaa rautaa puolestaan kutsutaan hemiraudaksi. Lihatuotteissa oleva rauta imeytyy helpommin kehoon. Kasvikunnan ja valurautapannujen ei-hemirauta puolestaan huonommin. Raudan imeytymistä voi kuitenkin aina edistää samanaikaisella C-vitamiinin nauttimisella.

Tietoa siitä, mihin ravintoainelisänä myytävään rautavalmisteeseen valurautapannujen rauta vertautuisi, emme löytäneet. Valurautojen tärkein ainesosa raudan ohella on hiili.

Kysymykseen siitä, liukeneeko valurautapannusta rautaa sitä imeskeltäessä c-vitamiinipitoinen mehu kyytipoikana, ei löytynyt vastausta lähteistä. Kukaan haastattelemista tutkijoistakaan ei tohtinut ottaa kantaa siihen. Maalaisjärjellä ajateltuna voisi kuitenkin päätellä, että jos tutkimuksissa on todettu happamien ruokien edistävän raudan liukenemista valurauta-astiasta, niin näin voisi tapahtua myös valurautapannun kahvaa appelsiinimehun kera nuoleskeltaessa.

Lähteet:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12859709

http://www.ehow.com/about_5292375_iron-castiron-pans-absorbed-body.html

http://fi.wikipedia.org/wiki/Rauta

http://fi.wikipedia.org/wiki/Valurauta

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00006

Kommentit (0)

Vastauksesi