Sanotaan, että uusi lumi on vanhan lumen surma.

Sanotaan, että uusi lumi on vanhan lumen surma.

Sanotaan, että uusi lumi on vanhan lumen surma. Onko tuolle mitään fysikaalisia perusteita tai olisiko asia peräti päinvastoin? Uusi lumihan on kirkkaan valkoista ja heijastaa siis ilmeisesti lämpösäteilyäkin tehokkaasti pois?

Vastaus

Arkistostamme löytyi vastaus, jossa selvitetään keväisen lumen sulamista:
Sanonta ”uusi lumi on vanhan surma” on tuttu hokema kevättalvella, jolloin toivotaan jo talven loppuvan ja kevään koittavan.
Tässä yksi selitys lumen sulamisesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Sulaminen näyttää johtuvan enemmän muista seikoista kuin uuden lumen rakenteesta.: ”Kevättalvella aurinko, joka alkutalvesta roikkuu metsänrajassa, nousee yhä ylemmäs. Yöt voivat vielä olla kylmiä, mutta päivällä auringon lämmön vaikutuksesta lumi alkaa sulaa jopa silloin, kun ilman lämpötila on pakkasen puolella.Sulaessaan lumi muuttuu vedeksi. Osa sulavasta lumesta haihtuu näkymättömänä vesihöyrynä ilmaan. Aurinko sulattaa myös katoilla olevaa lunta vedeksi. Kaikki vesi ei aina pääse valumaan maahan saakka, vaan osa jäätyy räystäälle jääpuikoiksi.Tähtitieteilijöiden mukaan kevät alkaa kevätpäivänseisauksesta, mutta säätieteilijöiden määritelmän mukaan kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa nollan yläpuolelle. Silloin järvien ja meren jää muuttuu väistämättä takaisin vedeksi, lumi haihtuu vesihöyrynä ilmaan ja lorisee vetenä maassa
Vastasatanut lumi on myös kevyempää. Ajanmittaan lumihiutaleet muuttavat muotoaan ja lumi muuttuu tiivimmäksi. Tämä tiivistyminen näyttää usein silmämääräisesti lumen sulamiselta.
Ilmatieteenlaitoksen erkoisista kysymyksistäkään ei löytynyt sanonnan alkuperää
http://ilmatieteenlaitos.fi/erikoiset-kysymykset

Suomen kielen sanakirjat, osassa 5, Lentävien lauseiden sanakirja ( Otava, 1992), kerrotaan sanonnan Uusi lumi on vanhan surma olevan suomalainen sananlasku. Tämän parempaa tietoa en valitettavasti löytänyt. Asiaa voisi kysellä Kotimaisten kielten tutkimuskeskukselta http://www.kotus.fi/

http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx

Kommentit (0)

Vastauksesi