Sanotaan että joutsen on Suomen lintu. Onko näin?

Sanotaan että joutsen on Suomen lintu. Onko näin?

Sanotaan että joutsen on Suomen lintu. Onko näin? Kuulemma on
olemassa myöskin Suomen lintu eläin kasvi (kukka? puu?) kivi ja mitäs
mutta? Mistä saisin tietää ne Suomen tunnukset? Internetistä tulee aina
vääriä vastauksia jos kirjoitan "Suomen kivi" tulevat sen nimiset firmat
jne. Kiitos vastauksesta.

Vastaus

Aivan virallista sivua ei näistä kansallistunnuksista löytynyt, tietoja piti hiukan keräillä eri sivuilta. Hyväksi hakusanaksi osoittautuivat kansalliskukka,(- eläin jne), kansallistunnukset, luontotunnukset.

Kansalliskukka on kielo. Se voitti ylivoimaisesti itsenäisyyden juhlavuonna 1967 järjestetyn radioäänestyksen. Vaikka tulos ei tyydyttänytkään äänestyksen järjestäneen toimikunnan enemmistöä, kielo on vakiinnuttanut asemansa Suomen kansalliskukkana.

Kansallispuu on rauduskoivu. Se valittiin Suomen kansallispuuksi 1988. Suomen luonnonsuojeluliiton, Suomen Dendrologian Seuran ja Kansallispankin järjestämään kansanäänestykseen otti osaa 105 784 suomalaista.

Kansalliseläin on karhu. Se valittiin kansalliseläimeksemme Suomen luonnonsuojeluliiton yhdessä Helsingin Sanomain kanssa järjestämässä yleisöäänestyksessä 1985. Äänestyksessä annettiin yhteensä 22 870 ääntä; niistä 5 948 karhulle.

Kansallislintu on laulujoutsen. Joutsenen julisti Suomen Linnustonsuojeluneuvosto Suomen kansallislinnuksi vuonna 1981. Vaikka minkäänlaista yleisöäänestystä tai vaalia ei järjestettykään, laulujoutsen on yleisesti omaksuttu kansallislinnuksemme.

Kansalliskala on ahven. Se valittiin Kalatalouden Keskusliiton järjestämässä äänestyksessä vuonna 1994.

Kansallishyönteinen on seitsenpistepirkko, se on valittu vuonna 1996.

Kansalliskivi on graniitti. Sen nimesi kansalliskiveksemme 1989 asiantuntijaraati, joka oli valittu toimeenpanemaan maakuntakiviäänestystä. Raati oli valinnassaan yksimielinen.

Suomessa on myös 27 kansallismaisemaa, jotka ympäristöministeriöön Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlan kunniaksi perustettu työryhmä valitsi vuonna 1992.

Lähteet:
WebFacta 2004
http://arkisto.sll.fi/tiedotus/harr/KansallisetSymbolit.html
http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=686&lan=fi
http://www.merlintreks.com/kyla/sosiaalinen2/tieto/tietoluontotunnukset.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi