Sanooko Hietanen Tuntemattomassa sotilaassa, jotakin: "Mää tiärä/ny sää sanoit...

Sanooko Hietanen Tuntemattomassa sotilaassa, jotakin: "Mää tiärä/ny sää sanoit...

Hei!
Sanooko Hietanen Tuntemattomassa sotilaassa, jotakin: "Mää tiärä/ny sää sanoit valla merkillise asia..."? Miten se menikään ja missä yhteydessä?

Olis ollu Hiatasen pojalle hyvä repliikki, jos ei ole kirjassa...Vai sanoiko sen joku muu?

Kiitos tiedosta!

Vastaus
07.01.201021:08
27110
74

Heipä hei!

Olisikohan tuossa ollut kyse Väinö Linnan ”Tuntemattoman sotilaan” alkupuolella olevasta kohtauksesta, jossa sotilaat siunaustilaisuuden jälkeen keskustelevat maailman synnystä? Lahtinen väittää, ettei ihmistä ole Jumala luonut vaan että ihminen on syntynyt meressä ja sisältää hiiltä. Siihen Hietanen vastaa: ”Kyl mää seeverra sentä ymmärrä ete mää tommotti usko. Hiiltä! Sää puhu ihan pehmossi. Mää ihmettelen tätä kauhiast.” (S. 30; vuoden 1956 painos.) Lahtinen jatkaa vielä korostaen sitä, miten oppimaton hän on: ”Mää en ol mittä muut lukenu ku joskus Turu Sanomi seejälkken ku mää vaivasest kansakoulust pääsi, mut seeverra mää ain tiärä ette mää tommitti usko.” (S. 31.)

Toinen mahdollinen kohta olisi sen jälkeen, kun Hietanen oli tuhonnut panssarivaunun ja sanoo järkyttyneenä: ”Mää en tiär mittä. En yhtikäs mittä mää tier. Mää huitasi sen vaan.” (S. 201.) Se on aluksi yksinpuhelua, joka sitten muuttuu rehvasteluksi uroteosta.

Nuo nyt ainakin muistavat mieleen Hietasen sanomisista. Hietasen ja muiden velikultien sutkautukset ovat sen verran mojovia, että suosittelisin lukemaan vaikka koko kirjan uudelleen tai vaihtoehtoisesti sen käsikirjoitusversion ”Sotaromaanin”, jossa murretta ei ole samalla tavalla ”korjailtu” kuin ”Tuntemattomassa sotilaassa”.

Kommentit (0)

Vastauksesi