Sanonta

Sanonta

Minulla ei ole varsinaisesti kysymystä, mutta haluan kertoa oppineeni erään 'sananlaskun' mahdollisimman aidossa tilanteessa ja - voi sanoa tässä tapauksessa - arvokkaassa paikassa. Kun parisenmymmentä vuotta sitten kävin Rikhardinkadulla Helsingin kaupunginkirjastossa, arvokkaassa entisessä pääkirjastossa, jouduin käymään WC:ssä. Käytin WC-koppia ja virtsatessani minusta pääsi luonnollinen ääni. Silloin naapurikopista kuului: "Joka pieremättä kusee, se naimatta kuolee." Sanonta oli minulle uusi eli opin sen tuossa tilanteessa mm. suomen kielen vaalimiseenkin pyhitetyssä talossa. Nyt 2020 tammikuussa sattumalta osuin Helsingin kaupunginkirjaston 02.01.2013 22:09 antamaan vastaukseen, jossa selitettiin hyvin ja hauskasti sananlaskun merkitystä. Keijo Koivula

2 vastausta

Hauska tarina ja hauska kuulla, että löysit meiltä vastauksen!

Tässä vastauksemme vuosien takaa

02.01.201322:09

Se onkin hankala tulkittava tuollaisenaan, mutta tavanomaisempi muoto lienee "joka pieremättä kusee, se naimatta kuolee". Kirjaimellisesti ajatellen sanonta on maskuliininen ja ronski, ja sen voi tokaista miestenvessan hartaan hiljaisuuden katkaisseen rupsun päälle kevennykseksi ja itsetunnon säilyttämiseksi.

Sanonta voi varoittaa ylenpalttisesta täydellisyydentavoittelusta - jos nykertää yksityiskohtien parissa, päämäärä tai elämän ilot voivat unohtua. Pieni määrä pahantapaisuutta tai syntisyyttä on sanonnan mukaan suotavaa joka tapauksessa. Pintapuolisesti sanontaa voi ajatella myös muistutukseksi siitä, että ruumiintoimintojen häpeily saattaa pitää petipuuhat haaveen tasolla.

Kommentit (0)
08.01.202009:27
19571
27

Voisiko tähän jotenkin kytkeä sanonnan "Kaikkea katuu vaan ei nuorena naimistansa"?

Kommentit (0)

Vastauksesi