Sanomalehdessä oli takkimainos seuraavilla sanoilla:vuorellinen takki!Voiko...

Sanomalehdessä oli takkimainos seuraavilla sanoilla:vuorellinen takki!Voiko...

Sanomalehdessä oli takkimainos seuraavilla sanoilla:
vuorellinen takki!

Voiko valita, minkä vuoren haluaa takin kera ja mistä tietää onko kauppa kannattava eli onkohan palautusoikeutta?

3 vastausta

Nahkatakki, hirveä, karvavuorella! Siinäpä tarjous, johon en ainakaan itse tarttuisi. (Aikamoisia karvavuoria kyllä olen kissataloudessa asuvana joutunut tahtomattanikin näkemään siivotessani sohvanalustoja.)

Ehdotan, että tehdessäsi kauppaa moisia mainosilmauksia käyttävien kauppiaiden kanssa kysyt, olisiko takin kylkiäisenä saatavissa esimerkiksi Mount Everest tai Tahkovuori - tai mikä vuori sinua nyt sattuukin eniten miellyttämään. En usko kuitenkaan, että mahdollinen palautusoikeus koskaan tulisi ajankohtaiseksi, sillä kauppias tuskin alun alkaenkaan pystyy toimittamaan sinulle haluamaasi vuorta.

Täytyy kai vain hyväksyä se tosiasia, että edes suomea äidinkielenään puhuvien ei välttämättä ole helppoa taivuttaa oikein sitä 'vuori'-sanaa, joka tarkoittaa esimerkiksi takin tms. sisäpintaa peittävää materiaalia. Jostakin syystä taas se 'vuori', joka merkitsee maanpinnan kohoumaa, on helpompi taivuttaa oikein. Siksi nämä yksikön nominatiivissa samannäköiset sanat pyrkivät sekaantumaan keskenään.

Tässä vielä asian selventämiseksi molempien sanojen taivutusmallit ja selitykset Kielitoimiston sanakirjasta:

I. vuori (taivutus: vuoren, vuorta, vuorella, vuoret, vuorien t. vuorten, vuorilla jne.)
1. korkea kallioperän kohouma. Lumihuippuinen vuori. Himalajan vuoret. Vuoren huippu, rinne, juuri. Poimu-, tulivuori. Reunavuoret. Vuoreen louhittu luola. Nousta vuorelle. Asua vuorilla vuoristossa. Lähti vuorta valloittamaan kiipeämään vuoren huipulle.
Kuv. Vaikeuksien vuori. Usko voi siirtää vuoria saada aikaan ihmeitä.
2. suur(ehko)ista kumparemaisista kasoista, kasaumista. Jäävuori. Jäte-, hiilivuori. Pilvivuoret. Kadunvierille vuoriksi ajettu lumi. Selvitellä asiapapereiden vuorta.
Kuv. suurista ylijäämämääristä. Voi-, viljavuori.

II. vuori (taivutus: vuorin, vuoria, vuorilla, vuorit, vuorien, vuoreilla jne.) vaatekappaleen, kotelon tms. sisusteena oleva t. sisäpintaa peittävä kangas, nahka tms. Käsineiden villainen vuori. Käsilaukun, lippaan vuori. Takin, hatun, kengän vuori myös →←. Silkki-, tikki-, turkisvuori

(MOT Kielitoimiston sanakirja 2.0 © Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy)

Kommentit (0)
24.11.201417:30
17129
61

Ohje on muuttunut. Kielitoimiston sanakirjan uusimman laitoksen mukaan vuorillinen ja vuorellinen ovat samaa tarkoittavia rinnakkaismuotoja.

Suomen kielen lautakunta käsitteli sanan vuori taivutusta tammikuussa 2014 ja päätyi tällaiseen: Vaikka vuori-sana merkityksessä 'pukineen sisäpuolta verhoava kangas' taipuu vakiintuneesti i:llisenä erikoisalalla, mm. käsityöterminä, ei kahtalaisesta taivutustavasta ole yleiskielessä haittaa. Samoin johdoksia vuorillinen ja vuorellinen sekä vuoriton ja vuoreton voidaan käyttää rinnakkain.

Lautakunnan kannanotosta kirjoitettiin myös Kielikello-lehdessä 1/2014. 

Muutos mainitaan myös Ville Elorannan uutuuskirjassa "125 myyttiä suomen kielestä", s. 87.

 

 

Kommentit (0)
23.11.201422:16
5579
15

Telkkarissa menee joku tositv-sarja, jonka nimi on "Vuorien sankarit".

Kommentit (0)

Vastauksesi