Sanan "solki" etymologia ja synonyymit - ovatko joskus ketju ja solki olleet synonyymit?

Sanan "solki" etymologia ja synonyymit - ovatko joskus ketju ja solki olleet synonyymit?

Sanan "solkenaan" kantasanaksi toteatte "solki". Minua tuo vähän arveluttaa; itsestäni tuntuisi luonnollisemmalta, että se tulisi sanasta soljua (mistähän se sitten tullee, taitaa jo olla vaikeampi kysymys?). Siksi lähdin arvailemaan, josko ketju ja solki ovat joskus tarkoittaneet samaa - se ratkaisisi pulman.

Vastaus

Solki tarkoittaa seuraavaa: ’neulalla tai kielellä varustettu vaatekappaleiden, kenkien tms. kiinnitysväline tai koriste’.

Nykysuomen etymologisen sanakirjan mukaan Suomen sukukielissä on samaa kantaa olevia sanoja, esim. karjalassa on solki, virossa sõlg ja marissa šolkama. Suomen vanhemmassa kielessä solki tai solka on voinut tarkoittaa myös kangaskaistaletta tai kiilaa. Alun perin sanan arvellaan tulleen lainana indoeurooppalaisista kielistä (muinaisintiassa sála- ’keppi’, hindissä sāl ’paalu, piikki’). Mitään suoraa mainintaa solki-sanan ja solkenaan-sanan välillä ei tässä sanakirjassa ole. Solakka-hakusanan kohdalla kuitenkin sanotaan sen olevan johdos ja että sen muita johdoksia ovat solea, solkea, solkeva ja solki-. Sanoilla voisi siis ehkä kuitenkin hyvinkin olla samaa perua oleva kanta.

WSOY:n Synonyymisanakirjasta en valitettavasti löytänyt synonyymeja solki-sanalle, mutta ketjun synonyymeinä mainitaan kaulakoru, kaulanauha, kaulaketju, helmet, riipus, vitja, kääty, medaljonki, kahle, kettinki, jono, rivi ja letka. Ei siis mainintaa soljen ja ketjun yhteydestä.

Asiasta kannattaa kysyä vielä tarkemmin Kotimaisten kielten keskuksesta, mikäli kaipaa lisätietoa.

Kommentit (0)

Vastauksesi