Sana homoseksuaalisuus

Sana homoseksuaalisuus

Miksi sanan homoseksuaalisuus alku "homo" eli sama on peräisin kreikasta mutta "seksuaalisuus" tulee latinan sanasta sexus?

Vastaus

Latinalais- ja kreikkalaisperäisten sanojen yhdistäminen tieteiden terminologiassa on ollut tavallinen käytäntö.

 Määrätietoinen länsimainen lääketieteen tutkimus syntyi kreikkalaisella kielialueella ja alan kirjallisuus julkaistiin alkuaan kreikaksi. Roomalaiset omaksuivat kreikkalaisen lääketieteen tulokset ja käänsivät sen merkkiteokset latinan kielelle. Kreikkalainen terminologia kuitenkin piti usein pintansa latinankielisessäkin kirjallisuudessa vaikka se usein mukautettiin latinalle luonteenomaiseen  ääntämykseen ja taivutukseen. Tuloksena on siis ollut eräänlainen sekakieli.

Myöhemmässä terminologian luomisessa ei myöskään ole kaihdettu tällaisten sekasanojen  muodostamista. Esim. kysytty käsite  'homoseksuaalisuus' on otettu käyttöön vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla Saksassa. 

Nykykreikka näyttää välttelevän yhdyssanan latinalaista osaa, sanakirjoista löytyykin 'puhtaasti' kreikkalainen muoto ομοφυλοφιλία/omofilofilia, jossa yhdistyvät ομο-/ (h)omo- 'sama', φύλο/filo 'suku, sukupuoli' ja φιλία/filia 'ystävyys'.

 

Latina medicorum : latinaa lääkäreille / Reijo Pitkäranta. - 5. p. - Gaudeamus, 2003

     

Kommentit (0)

Vastauksesi