Samplejen käyttö musiikissa

Samplejen käyttö musiikissa

Hei! Miten menee laillisuus toisien artistien samplaamisessa omaan musiikkiin, mikäli oma musiikki on kaupallista? Esimerkiksi Prodigy samplasi etenkin ennen tosi paljon muita artisteja ja kokonainen kappale saattoikin pohjautua jonkun toisen artistin kappaleeseen. Onko samplen pituudella merkitystä näissä asioissa? Riittääkö pelkästään mainittujen artistien ilmoittaminen vaikka kansivihkosessa, vai pitääkö lupa kysyä samplattujen artistien levy-yhtiöiltä ym.? Tarvitaanko lupaa ollenkaan? Jos tarvitaan niin tarvitaanko se vasta kun sample ylittää tietyn pituuden? Jos se oma musiikki missä sampleja käytetään EI olisi kaupallista, tarvittaisiinko lupia silloin? Kiitos, jos osaatte vastata. Tämä asia on askarruttanut minua jo vuosia.

Vastaus

Taas mennään vähän laintulkinnan puolelle, sen tietylle erikoisalalle ja sellainenhan ei oikeastaan ole vastaajiemme erikoisalaa. Musiikin tekijänoikeudesta löytyy kyllä sentään varsin paljon tietoa verkosta. Teostosta saanet tarkempia tietoja sampaluksen tekijänoikeudellisissa kysymyksissä. Lähdelinkkinä oleva opinnäytetyö Digitaalinen samplaaminen ja  tekijänoikeudet sisältää myös kiinnostavaa tietoa samplaamisen historiasta, tekijänoikeuksista ja tekijänoikeuksien selvittämisen prosessista.

Tekijänoikeuslain mukaan teoksen tekijällä (säveltäjä, sanoittaja, sovittaja) on yksinoikeus määrätä teoksesta. Näin myös silloin, kun ainoastaan osasta teosta valmistetaan kopio. Muusikkojen liiton ohjeistuksen mukaan lupa samplen käyttämiseen on saatava musiikkikappaleen tekijöiltä, kappaleen tallenteelle esittäneiltä muusikoilta ja tallenteen tuottajalta.

Samplen käytön lupa on pyydettävä suoraan teoksen tekijöiltä, ei Teostolta. Jos lupa sämplen käyttämiseen saadaan, sovitaan kaikkien oikeudenomistajien kesken uuden teoksen Teosto-korvausten jaosta. Samplen tekijänoikeuskorvaksissa voidaan noudattaa kertakorvausta tai rojaltiperiaatteella. Myös hyvin lyhyt tunnistettava sample on tekijänoikeuslain piirissä.

Jos samplailet kotonasi omaksi iloksesi, ja aikaansaanoksesi pysyvät omassa käytössäsi, ei erityisiä toimenpiteitä tarvita. Musiikkiasi ei kuitenkaan ilman asianomaisia lupia saa myydä eikä levittää eteenpäin, ei edes internetissä.

 
Kommentit (0)

Vastauksesi