Sama hotellihuone eri hinnalla

Sama hotellihuone eri hinnalla

Mistä johtuu että hotellivaraussivustoilla on eroja siinä millä hinnalla saa hotellihuoneen? Paikkakunta, päivämäärä, hotelli sekä huonetyyppi voivat olla samat mutta asiakkaan laskuun merkityssä hinnassa on eroja. Jos on varannut myös lennot, niissäkin voi olla eroja loppulaskussa, vaikka olisi sama lentovuoro. Onko syynä se että jokainen hotellivaraussivustoa pyörittävä yritys on tehnyt omat sopimuksensa hotellien ja lentoyhtiöiden kanssa? Lisäksi sama hinta voisi herättää epäilyjä hintakartellista. Ajoittain on tarjouksia ja bonuksia jolloin voi saada halvemmalla, toisaalta on kallimpaa jos varaa jonain huonompana ajankohtana.

2 vastausta

Hotellivaraussivustojen ja hotellien tai lentoyhtiöiden välisten sopimusten ohella syypää vaihteleville hinnoille voi olla sivusto itse. Joillakin varaussivustoilla on nimittäin käytössä ns. dynaaminen hinnoittelu, jossa tuotteen hinta määräytyy erikseen kullekin käyttäjälle muiden muassa hänen sijaintinsa, selaushistoriansa ja käyttämänsä käyttöjärjestelmän mukaan.

Verkkokauppa Amazon oli ensimmäinen yritys, joka käytti dynaamista hinnoittelua. Vuonna 2000 alkanut kokeilu päättyi kohuun. Vuoteen 2005 mennessä ilmiö oli kuitenkin jo tullut jäädäkseen. Amerikkalaisen yliopiston laatimassa tutkimuksessa hinnan havaittiin vaihtelevan esimerkiksi siitä riippuen, oliko käyttäjä vieraillut hintavertailusivustolla ennen sivustolle tuloaan.

Myös käyttäjän sijainnilla voi olla vaikutusta hintaan. Korkeamman keskitulon maasta ostoksia tekevälle kuluttajalle tarjotaan kalliimpaa hintaa kuin matalamman keskitulon maasta ostoksia tekevälle kuluttajalle.

Kolmas hintoihin vaikuttava tekijä on tietokoneen käyttöjärjestelmä. Oletuksena on, että Mac-tietokoneen käyttäjä on hyvätuloisempi kuin Windowsia tai mobiililaitetta käyttävä kuluttaja, minkä vuoksi hinta on Mac-käyttäjälle muita korkeampi.

Dynaamiselta hinnoittelulta voi suojautua eri keinoin. IP-osoitteen tai maatunnuksen muokkaaminen, InPrivate-selaustyökalun käyttö ja evästeiden käytön estäminen voivat olla sopivia keinoja. Vaihtoehtoisesti voi käyttää eri selainta hintavertailuun ja toista varsinaisten ostosten tekoon. Mobiiliostaminen on monessa tapauksessa halvempaa kuin tietokoneella ostaminen.  

 

Kommentit (0)
09.09.201621:16
6092
87

Olen huomannut, että varaussivustoilla (esim. booking.com) on hotellien huonetiedoissa eri hintoja, vaikka kyseessä näyttäisi olevan sama huone. Enkä tarkoita sitä, maksaako ennakkoon vai paikan päällä. Olen usein ihmetellyt tätä. Ehkä kyseessä on sama huonetyyppi, mutta halvemmassa voi olla huonompi sijainti (esim. kellarissa).
​Selaan näitä varaussivustoja aina InPrivate -toiminnolla, samalla koneella ja samasta maasta, mutta kirjautumalla omilla tunnuksillani.

Kommentit (0)

Vastauksesi