Saksalais- ja ranskalaisperäiset sanat englannin kielessä

Saksalais- ja ranskalaisperäiset sanat englannin kielessä

Englannin kielessä on lainasanoja saksasta, esim. "Polterabend", ja ranskasta, esim. "Enfant terrible". Mahtaako löytyä luetteloita näistä lainasanoista? Olen hakenut netin pohjattomista syövereistä mutta en ole löytänyt osuvia hakusanoja.

2 vastausta

Wikipediaan on koottu luettelo englannin kieleen tulleista lainasanoista alkuperämaan mukaan. Se ei varmaankaan ole täysin kattava. Muutamia muitakin luetteloita verkosta löytyy ja lähdelinkeissä on lisää listauksia saksan kielestä tulleista sanoista.

Ranskan lainasanojen osalta wikipedian luettelo on huomattavasti laajempi ja ranskalaisperäisiä sanoja onkin englannin kielessä runsaasti.

Kommentit (1)
Englanti on tosiaan germaaninen kieli. Jo ruotsinkin perusteella on helppo huomata sanasto... Englanti on tosiaan germaaninen kieli. Jo ruotsinkin perusteella on helppo huomata sanastoyhtäläisyyksiä. Historiallisista syistä ranskalaisia lainasanoja on paljon. Vilhelm Valloittajahan oli ranskalainen (normannit olivat tuolloin 1066 jo täysin ranskalaistuneet). Niinpä englannissa on tavaton määrä latinalaisperäisiä sanoja, usein synonyymejä alkuperäisille germaanisille. Latinalaisperäisistä sanoista sanotaan kolmanneksen olevan normannilainoja, toisen kolmanneksen uuden ajan ranskasta. yksi kolmannes lienee sitten uskonnon ja tieteen kautta tullut suoraan latinasta. Täydellisen lainasanaluettelon löytäminen voi olla vaikeaa. Jos joku sana askarruttaa, voi katsoa vaikka nettisanakirjasta ranskalaisen vastineen. Tai Wikipedian valikosta.
16.2.2019 21:24 Eero Tuominen 1369
22.12.201816:00
12493
20

Kannattaa lukea kirjaston ensimmäinen lähde läpi hyvin huolellisesti. Englantihan on germaaninen kieli, ja sen perussanasto on edelleenkin suurimmaksi osaksi germaanista, vaikka kieli onkin muokkautunut hyvin paljon. Germaanisia sanoja on siis kahdenlaisia, niitä jotka alunperinkin kuuluivat englannin kieleen, koska se on jo alkuaan germaaninen kieli, ja sitten niitä jotka ovat lainautuneet myöhemmin.

Kommentit (0)

Vastauksesi