Sairaalaväen vaatetus

Sairaalaväen vaatetus

Suomessakin oli aiemmin esim sairaanhoitajilla päähineet osastoillakin ei vain leikkaussaleissa. Koska ne jäivät pois ja olivatko ne erilaisia sairaanhoitajilla/osastonhoitajilla/ylihoitajilla/apuhoitajilla ja mitä hoitohenkilökuntaa niitä nyt sairaaloissa onkaan

4 vastausta

Aiheeseen liittyvään kysymykseen on vastattu Kysy.fi:ssä aiemminkin:

http://www.kysy.fi/kysymys/minka-vuoksi-sairaanhoitajilla-oli-valkoinen-kovitettu-paahine-ja-minka

Suomalaisten sairaanhoitajien vaatetuksen historiasta on verkkolähteitä vähänlaisesti. Englanninkielisten lähteiden perusteella näyttäisi siltä, että päähineestä on luovuttu vähitellen 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Erään arvion mukaan luopuminen tapahtui 1960-luvun jälkeen. Samaisen lähteen mukaan Yhdysvalloissa eri oppilaitokset antoivat tuoreille sairaanhoitajille erilaisia päähineitä, jotka toimivat samalla mainoksena kullekin koululle. Vielä opiskelleiden ja valmistuneiden sairaanhoitajien päähineet erosivat yleensä toisistaan. Myöhemmin päähineeseen saattoi ansaita erivärisiä nauhoja täydennyskoulutusten perusteella. Korkein saavutus oli musta nauha päähineessä. Tässä mielessä esimerkiksi rivisairaanhoitajan ja ylisairaanhoitajan saattoi erottaa päähineen perusteella toisistaan.

Olisiko jollakulla lukijoistamme tietoa suomalaisten sairaanhoitajien päähineistä?   

Kommentit (0)
19.05.201621:35
30342
57

Kirjaston vastaus on sinänsä mielenkiintoinen. Ymmärtäisin kysyjän haluavan tietoa juuri Suomen oloista. Vastaus on Englannin ja USA:n tilanne. Vastaaja toteaa, että verkkolähteitä asiasta on vähän. Oliko muita lähteitä tarkistettukaan. Vastaavaa on kysytty jo  2011, eikä vastaukseen ole silloinkaan löytynyt täyttä sisältöä.

Ehdotan, että joku kirjastohenkilöistä tarkistaisi Eila Kujalan teoksen Lähellä ihmistä: sairaanhoitajan kehittyvässä Suomessa: muistelmia ja pohdintaa.(2011).Teoksen kansikuvassa (?) vaikuttaisi olevan päähine poikineen, ehkäpä sisällössä on ajoitusta. Katsoisin, jos pääsisin käsiksi kirjaan.

Entäpä Sorvettula, Maija: Johdatus suomalaisen hoitotyön historiaan.?

Muitakin sairaanhoitajien muistelmateoksia ja historiikkeja on olemassa.

Entä hoitotyön museo? Osoite alla.

http://www.metropolia.fi/palvelut/hoitotyon-museo/http://www.metropolia....

Entä sairaanhoitajaliitto? Osoite alla.

https://sairaanhoitajat.fi/

 

Kommentit (0)
20.05.201619:16
30342
34

Sisko kertoi, että eräässä pohjois-karjalaisessa pienessä kunnassa, missä hän oli töissä, luovuttiin päähineistä 1970. Ei ollut valitettavasti kuvia tai tarkempaa tietoa. Silloin kyseessä oli se tärkätty päähine.

 

Kommentit (0)
19.05.201621:05
30342
22

Sisko valmistui sairaanhoitajaksi Suomessa 1960-luvun puolivälissä. Silloin oli ainakin kovitettu päähine vielä käytössä. Kysyn häneltä tarkempaa tietoa. Toinen sisko valmistui Ruotsissa 70-luvulla, siellä ei päähineitä enää silloin käytetty. Vanhin valmistui Ruotsissa 1950-luvun lopulla, silloin oli siellä käytössä valkoinen päähine, josta tuli mieleen lähinnä suomalaisen karjakon hiussuoja.

Kommentit (0)

Vastauksesi