Saippuasarjojen ajan kuluminen?

Saippuasarjojen ajan kuluminen?

Miksi saippuasarjoissa esimerkiksi Kaunarit ja Salkkarit hahmojen saamat lapset aikuistuvat niin suhteettoman nopeasti? Vastaavasti aikuiset eivät mitenkään huomattavasti vanhene,eikä vuosien vierintää tuoda mitenkään esille. Esimerkkinä nyt vaikkapa Salatut Elämät-sarjassa Monica ja Severi.Luullakseni ikäeroa on hahmoillakin ei vain näyttelijöillä,mutta ihan hyvin menee..

2 vastausta

Lasten äkkiaikuistuminen tunnetaan "saippuaoopperoiden nopean ikääntymisen syndroomana" (Soap Opera Rapid Aging Syndrome, SORAS). Ilmiö on peräisin jo yhdysvaltalaisen televisiosaippuaoopperan alkuvuosilta, mistä se on päätynyt yleiseen käyttöön muuallakin. Saippuaoopperoissa raskaus ja synnytys ovat keskeisiä juonenelementtejä. Pienille lapsille koetaan kuitenkin vaikeaksi kirjoittaa sopivia tarinoita, pienet ja hyvät lapsinäyttelijät ovat vähissä ja lainsäädäntö myös rajoittaa lasten käyttöä kuvauksissa. Siksi lapset usein varttuvat vauvavaiheen juonikuvioista yhtäkkiä teineiksi, jolloin he voivat osallistua dramaattisempiin ja monimutkaisempiin juonikuvioihin, myös romanttisiin ja koomiisiin. Näin rooleihin saa myös helpommin näyttelijöitä, jotka mahdollisesti vetoavat myös nuorempaan katsojakuntaan. Pahimmillaan kasvupyrähdys vauvasta teiniksi on vienyt vain muutaman viikon.

Vastaavasti aikuishenkilöt eivät vanhene kovin näkyvästi. Toki esimerkiksi viiden vuoden kuluminen ei yleensä näy yhtä selvästi esimerkiksi 30-vuotiaassa kuin 10-vuotiaassa. Näyttelijän ja roolihahmon iässä voi myös olla suuria eroja. Pohjimmiltaan kyse on luultavasti siitä, että kun televisiosarja pyörii pitkälti tiettyjen hahmojen ympärillä, hahmot pyritään pitämään samanlaisina psykologisestikin, jotta ne täyttäisivät samoja dramaattiset tehtävät ja vetoaisivat samalla tavoin yleisöön. Saippuasarjoissa henkilöt voivat muuttua ja kehittyä, mutta rajansa kaikella. Jos henkilö muuttuu liikaa tai näyttelijä käy liian vanhaksi ollakseen uskottava alkuperäisessä roolissaan, saatetaan mieluummin joko näyttelijä vaihtaa tai roolihahmo kirjoittaa ulos sarjasta ja korvata tämä toisella vastaavalla hahmolla. Kaikesta tästä tietysti voi seurata, että nuorella äidillä on hetkessä lähes aikuinen lapsi ja kuusikymppinen mies käyttäytyy yhä kuin parikymppinen ensirakastaja.

On muistettava, että televisiosarjoissa aikakäsitys on yleensäkin joustava. Vanhemmissa tilannekomedioissa jokaisen jakson "päivä" oli samanlainen vuodesta toiseen, kuten myös henkilöt. Hieman realitisemmissakin sarjoissa saatettiin seurata vuosikymmenen ajan henkilöiden seikkailuja sodassa, joka todellisuudessa kesti vain muutaman vuoden. Saippuaoopperassakin jokin tilanne voi viedä useita jaksoja ja siten viikonkin tosiajassa, vaikka tarina-ajassa ollaan edetty vain pari vuorokautta. Saippuaooppera on kerronnaltaan hyvin avoin televisiosarjan tyyppi: meneillään on koko ajan useita pitkäkestoisia tarinalinjoja, joten tarina jatkuu sujuvasti, vaikka yksittäiset linjat päättyvätkin. Tämä edistää keskittymistä ikään kuin ikuiseen nykyhetkeen. Sarja etenee päivä kerrallaan samaa tahtia kuin yleisön arkielämä. Pitkäkestoisissa saippuaoopperoissa voidaan viittailla menneisiin tapahtumiin ja näin iskeä silmää pitkäaikaisille katsojille, jotka muistavat menneet tapahtumat. Pääasiassa sarja pyrkii kuitenkin olemaan jatkuvasti relevantti "ajattomalla" tavalla, eli tutut tilanteet ja henkilötyypit toistuvat uudenlaisina variaatioina. Tällöin ei sovi liikaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka maailma on muuttunut ympärillä tai kuinka monta vuosikymmentä jokin henkilö on ollut kuuma nuori lupaus.

Pohjimmiltaan saippuaooppera on todellisuuspakoista viihdettä, nykyajan satua. Todellisuuspaon määrä vaihtelee. Esimerkiksi eräät brittiläiset saippuasarjat pyrkivät "realistisempaan" esitystapaan ja aikakäsitykseen, ja niissä kirjoitetaan tarinoita pienille lapsille. Perinteisemmissä saippuaoopperoissa jo tapahtumaympäristö on kaukana arjesta, jolloin niissä aika ja avaruus venyvät vapaammin ja henkilöt ovat mielenkiintoisia vasta kun ne voivat osallistua täysillä aikuisemman draaman pyörteisiin.

Kommentit (0)
30.03.201821:59
3904
20

Tähän samaan "sarjaan" kuuluu se, että kun joku (yleis)radiotoimittaja haastattelee rikospoliisia, niin AINA hän kysyy että onks toi siiesai (CSI) oikeesti totta? Ja joka kerta poliisi kärsivällisesti vastaa, että periaatteessa joo, siinä tutkitaan rikoksia ja niitä selvitetään, mutta se miten ne sarjassa esitettän on  (useimmiten) täyttä hölynpölyä.
​Siis: elokuvat, tv-sarjat, romaanit yms. ovat fiktiota, eli eivät ole totta. Jolloin niissä voidaan esittää mitä tahansa.

Kommentit (0)

Vastauksesi