Sain vanhemmiltani lahjaksi kesämökin ja nyt pitäis tehdä lahjaveroilmoitus.

Sain vanhemmiltani lahjaksi kesämökin ja nyt pitäis tehdä lahjaveroilmoitus.

Sain vanhemmiltani lahjaksi kesämökin ja nyt pitäis tehdä lahjaveroilmoitus. Pitäis tietää mökin arvo. Kuka sen arvioisi ja mihin hintaan, vai voiko itse arvioida hinnan?

Vastaus

Loma-asunnon arvon määrittämisessä verotusta varten käytetään tavallisesti kauppa-arvomenetelmää, eli kohteen käypä arvo määritetään vertailukohteissa toteutuneiden kauppahintojen perusteella. Periaatteessa kiinteistön ja tontin markkinahintaa voi itse yrittää arvioida erilaisten vertailukohteiden ja taulukkojen avulla. Homma saattaa mennä melko monimutkaiseksi ja verottajalla on oikeus korjata arvioitua hintaa.

Helpommalla pääsee kun antaa toimeksiannon lähimmälle laillistetulle kiinteistönvälittäjälle. Heidän antama arvio on pätevä. Mikäli loma-asunto on suoraan alenevassa polvessa saatu lahja, verottaja kelpuuttaa veroarvoksi noin neljänneksen pienemmän arvon, kuin mitä toteutuva kauppahinta olisi vapailla markkinoilla. Verottajalle kelpaa ns. kevyehkön arvioinnin tulos. Tällainen kevyehkö arviointi maksoi välittäjällä, johon olin yhteydessä, 122 euroa.

Varojen arvostaminen perintö- ja lahjaverotuksessa:
http://www.vero.fi/nc/doc/download.asp?id=7460;496194

Kommentit (0)

Vastauksesi