Saimaannorpat ja luonnonsuojelu

Saimaannorpat ja luonnonsuojelu

Kovasti puhutaan luonnonsuojelusta ja siitä miten uhanalaisia eläimiä pitäisi suojella, mutta miten niitä käytännössä suojellaan? Toki tiedän jo valmiiksi nämä perinteiset "kierrätä, älä osta turhaa, anna pesintärauha jne jne", mutta juuri ne konkreettiset jutut kiinnostaisi. Onko esim.lintujen talviruokinnasta hyötyä? Toinen kysymys koskee juuri norppia. Onko missään tutkittu, miten norppien katoaminen vaikuttaisi muuhun luontoon? Eli mitkä on norpan hyödyt luonnolle? Kiitos jo etukäteen ja kiitos maailman parhaasta sivustosta! :)

Vastaus

Lintujen talviruokinnalla on suuri merkitys Suomessa talvehtiville linnuille. Erityisest kylmät ja/tai runsaslumiset talvet voivat olla linnuille vaikeita. Talviruokinnan ansiosta linnuilla on paremmat mahdollisuudet selvitä hengissä. Tästä lisää Birdlife Suomen sivuilta:
https://www.birdlife.fi/lintuharrastus/talviruokinta/

Saimaannorppa on Suomen ainoa endeeminen eli kotoperäinen nisäkäslaji. Se on elänyt Saimaalla jo n. 8000 vuotta. Laji on tällä hetkellä erittäin uhanalainen, ja yksilöitä on alle 400. Aikanaan Saimaalla on elänyt tuhansia saimaannorppia. Lajin säilymisen kannalta olisi tärkeää, että norppien lukumäärää saataisiin kasvatettua runsaasti. Ilmastonmuutoksen vaikutukset (leudot talvet, jään väheneminen) tekevät norppien elämästä hankalaa, ja uhkaavat koko lajin tulevaisuutta. Lisää aiheesta Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta:
https://www.sll.fi/mita-me-teemme/saimaannorppa/ 

Kommentit (0)

Vastauksesi