Säilyyko kokonaisenergia aina?

Säilyyko kokonaisenergia aina?

Säilyykö kokonaisenergia maailmankaikkeudessamme sen alusta nykyhetkeen ja tulevaisuuteen?
Jotkut vastaavat tähän: ei säily. Kokonaisenergia kasvaa, toisten mielestä taas kokonaisenergia pienenee. Joiden näkemysten mukaan kokonaisenergia on nolla, koska alussa oli nolla ja pysyy nollana, jos ymmärretään potentiaalienergia negatiiviseksi.

Miten asia on? On sanottu, että yleisessä suhteellisuusteoriassa kokonaisenergia ei säily. Kasvaako se vai pienenee? Miksi?
Olisiko tähän jotakin perustelua miksi näin on? Olisiko näitä asioita valaisevaa kirjaa tai kirjoitusta jossakin saatavilla?

3 vastausta
28.12.201812:44
5247
35

Kokonaisenergia säilyy suljetuissa järjestelmissä mutta ilmeisesti ei tiedetä, onko maailmankaikkeus suljettu järjestelmä. Suhteellisuusteoriassa massa ja energia ovat saman asian eri ilmenemismuotoja, joten ilmeisesti sitten niiden kokonaismäärä säilyy.

Kommentit (0)
29.01.201912:11
81235
23

"Ei säily. Energian säilyminen on yksi fysiikan tunnetuimpia ja vaalituimpia säilymislakeja, mutta yleisessä suhteellisuusteoriassa maailmankaikkeuden kokonaisenergia ei säily. Esimerkiksi valo menettää maailmankaikkeuden laajetessa jatkuvasti energiaansa siinä missä pimeää energiaa näyttää syntyvän koko ajan lisää. Meille tutut konseptit eivät välttämättä enää päde kaarevassa avaruudessa. Energian säilymättömyys on siitä yksi esimerkki. Yleinen suhteellisuusteoria on kuitenkin rakennettu niin, että energian yleistys, niin sanottu energia-liikemäärätensori säilyy. Se kuvaa kuinka energian kaltaisia suureita tulee käsitellä kaarevassa avaruudessa." 

Tommi Tenkanen, PhD in theoretical physics, Postdoctoral Fellow, Department of Physics and Astronomy, Adjunct professor (docent) of theoretical physics, John Hopkinsin yliopisto, USA. 

Kommentit (0)
08.05.201919:47
814
13

Asian pähkäily on mielenkiintoista. Jos singulariteetin räjähdyksessä syntyi rinnakkaisia universumeita (tai edes yksi), tulee kokonaisenergian säilyä. Mustien aukkojen kautta on ajalteltu olevan yhteys muihin maailmankaikkeuksiin, asiaa on vaikea todistaa.  Ehkä se selviää meille myöhemmin.

Kommentit (0)

Vastauksesi