Sade- / lumen sulamisveden käytöstä

Sade- / lumen sulamisveden käytöstä

Sadevettä ei saa juoda tms. vaan vain pestä auton tai kastella puutarhaa. Maalla mökillä lunta maastosta saunan pataan, siilaa neulaset, lehdet ja ötökät pois, hyvällä tulella vesi kiehuu, onko vesi kelpoista kelpoa ruokaa ja juotavaksi?

Vastaus

Lumen ja sadeveden käytöstä juomavetenä on meiltä kysytty ennenkin. Vastasimme silloin näin: "Talviretkeilyssä vettä voi hyvin sulattaa vaikka puhtaasta lumesta. Lumi ei ole heti juotavan puhdasta vaan se pitää ensin keittää. Noin 10 minuutin keittäminen tappaa bakteerit jonka jälkeen vesi on käyttökelpoista. Kun vettä tarvitaan sairauden hoitoon, keitetään sitä 20 minuuttia."

Lisäksi partiolaisten lehdestä liite: "Juomakelpoisuuden puolesta puhuu veden hyvä maku, kirkkaus ja hajuttomuus ja puroissa myös kirkkaana näkyvä pohjakivikko. Kokeneet Lapinkävijät juovatkin yleisesti purojen vesiä suoraan sen kummemmin niitä puhdistamatta. SYKE:ltä kuitenkin erikseen muistutetaan että mikään luonnonvesi ei ole täydellä varmuudella juomakelpoista, eli lähtökohtaisesti juotava vesi tulisi keittää tai suodattaa, varsinkin jos käyttää luonnonvettä pidempään leiriytymisen yhteydessä."

Kommentit (0)

Vastauksesi