Saanko laittaa minusta kuvaamossa otetun kuvan sosiaaliseen mediaan?

Saanko laittaa minusta kuvaamossa otetun kuvan sosiaaliseen mediaan?

Minusta otettiin kuvaamossa yo-kuvat. Saanko laittaa yhden kuvista omaksi Facebook-profiilikuvakseni, jos mainitsen kuvan yhteydessä kuvausyrityksen nimen?

2 vastausta

Ymmärtääkseni olet kuvasta maksanut ja näin saanut siihen myös kaikki oikeudet? Eli pitäisi olla täysi oikeus julkaista kuva siinä yhteydessä kuin haluat, eikä kuvausfirmaa tarvitse mainita.

Kommentit (0)
01.06.201809:35
75928
31

Vuoden 1961 laissa tilanne oli kuten Kirjasto vastaa, tilaaja omisti kuvan oikeudet. Vuoden 1995 laissa valokuvat otettiin mukaan yleiseen Tekijänoikeuslakiin ja tilanne muuttui, valokuvaaja omistaa kuvan oikeudet ellei ole niistä nimenomaan sopimuksella luopunut. Eli nykylain mukaan jonkun muun ottamaa kuvaa (vaikka se olisi sinusta itsestäsi) ei saa laittaa julkisuuteen ilman kuvaajan lupaa ja hänen nimensä mainitsemista.

Käytännössä valokuvaamot eivät halua suututtaa asiakkaitansa eivätkä haasta oikeuteen Facebookiin yo-/koulu-/rippikuvia  laittavia. Jos toisen kuvalla aikoo ansaita, haastekynnys on jo lähempänä.

Ja kannattaa myös muistaa, että Facebookiin rekisteröityessä olet antanut FB:lle oikeudet kaikkiin lataamiisi kuviin. On siis hieman ristiriitaista antaa toisen (valokuvaajan) omistamat oikeudet Facebookille. Pelkän laittoman julkaisun lisäksi syyllistyy siis myös luvattomaaan oikeuksien siirtämiseen.

Kommentit (0)

Vastauksesi