Saamelaiset shamaanit aikoinaan syöttivät poroille kärpässieniä ja joivat...

Saamelaiset shamaanit aikoinaan syöttivät poroille kärpässieniä ja joivat...

Saamelaiset shamaanit aikoinaan syöttivät poroille kärpässieniä ja joivat sitten porojen virtsaa saadakseen pään sekaisin...

Jos ihminen haluaa saada päänsä sekaisin alkoholista maksimaalisesti olisiko hänelle hyötyä juoda omaa virtsaansa kun on nauttinut alkoholia? Tai jos ihminen pidättää virtsaa humalassa mahdollisimman pitkään, imeytyykö virtsarakon kautta vielä alkoholia vereen? Toisin sanoen, suodattaako maksa ja munuaiset kaiken alkoholin ihmiskehosta?

Vastaus

Oikeassa olet, saamelaiset ovat šamanististen rituaalien yhteydessä tiettävästi syöttäneet kärpässieniä poroillensa. Porojen aineenvaihdunta käsittelee kärpässienten myrkyllisemmät ainesosat poistamatta sienen sisältämää psykoaktiivista muskimolia. On epäilty että tämä poron ja hallusinogeenin välinen yhteys olisi osaltaa ollut mukana synnyttämässä myyttiä joulupukin lentävistä poroista.

http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A6084218

Ihmisruumiin käsitellessä alkoholia taas yli 90 % alkoholista hajoaa entsymaattisesti maksassa, vaikka pilkkominen alkaa jo mahalaukussa. Munuaiset eivät suoranaisesti osallistu elimistössä tapahtuvaan alkoholin pilkkomiseen.

Muuttumattomana alkoholia poistuu hengityksen, virtsan ja hien mukana yhteensä 5 %. Kuten jo pienestä prosentti-osuudesta voidaan päätellä, virtsan alkoholipitoisuuden on oltava hyvin alhainen. Sinnikkäällä virtsan pidättelyllä tuskin on siis havaittavissa olevaa vaikutusta humalatilan voimakkuuteen.

http://www.avoin.helsinki.fi/oppimateriaalit/ravitsemustieteen_perusteet...

http://www.yths.fi/netcomm/viewarticle.asp?path=8,21,2476,2497&article=1...

Kommentit (0)

Vastauksesi