Saako yksityishenkilö tilata purutupakkaa (ei siis nuuskaa) Suomeen...

Saako yksityishenkilö tilata purutupakkaa (ei siis nuuskaa) Suomeen...

Saako yksityishenkilö tilata purutupakkaa (ei siis nuuskaa) Suomeen ulkomaiselta yritykseltä? Internetistä (mm. Valviran sivut) saa sellaisen kuvan, että vaikka nuuskan tilaaminen onkin kiellettyä, purutupakka olisi sallittua.

Vastaus

Kysyimme varmuuden vuoksi asiaa Valvirasta.

Purutupakka ei tupakkalain määritelmän mukaan ole nuuskaa, joten nuuskan myynti- ja maahantuontikielto ei koske purutupakkaa. Purutupakkaa voi siis tilata internetin kautta Suomeen. Purutupakan vähittäismyyntipakkauksiin saatetaan vaatia suomen- ja ruotsinkieliset varoitusmerkinnät, vaikka tuotteet tulisivat ulkomailta. Tilanne vaihtelee sen mukaan, onko kyse etäostosta (yksityishenkilö vastaa tuotteen kuljettamisesta Suomeen) vai etämyynnistä (myyjä vastaa tuotteen kuljettamisesta Suomeen).

Kun purutupakkaa Suomeen tilaava yksityishenkilö vastaa tuotteen kuljettamisesta Suomeen, vähittäismyyntipakkauksissa ei tarvitse olla suomen- ja ruotsinkielisiä varoitusmerkintöjä. Tilaaja on kuitenkin velvollinen suorittamaan tuotteesta verot.

Jos taas ulkomainen myyjä vastaa purutupakan kuljettamisesta Suomeen, myyjän on merkittävä tuotteen vähittäismyyntipakkaukseen suomeksi ja ruotsiksi
varoitukset tupakan aiheuttamista terveyshaitoista. Yksityishenkilö ei voi Tullissa kiinnittää merkintöjä vähittäismyyntipakkauksiin ja saada näin tuotteita haltuunsa, vaan on myyjän vastuulla huolehtia, että tuotteissa on asianmukaiset merkinnät.

Tarvittaessa saat asiasta tarkempaa tietoa Tullilta.

Lähde:

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) lakimies
http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/tupakka

Kommentit (0)

Vastauksesi