Saako Vasa-museossa mennä Vasa laivan sisällä käymään?

Saako Vasa-museossa mennä Vasa laivan sisällä käymään?

4 vastausta

Tuhkolmassa sijaitsevan Vasa-laivan sisään ei enää päästetä museon vierailijoita. Laivaa pyritään suojelemaan kulumiselta ja laivaa joudutaan huoltamaan jatkuvasti. Museoon on kuitenkin rakennettu tiloja yleisölle, jotka vastaavat laivan sisäosia. Näin voi eläytyä siihen, millaista laivan sisällä on ollut. Myös laivassa ollut esineistö tai niiden jäljennökset ovat esillä museon kävijöille. Mielestäni se on erittäin hieno museo kaiken kaikkiaan.  

Kommentit (0)
26.10.201821:48
31571
44

Kävin ensimmäistä kertaa Wasavarvetilla kyllästyssuihkutusten aikaan, olikohan vuonna 1963. Ei erityisen viihtyisä paikka.

Nykyisessä museossa olen käynyt muistaakseni 1991, eikä ollut puhettakaan, että laivan sisuksiin olisi päässyt, eikä todella tullut mieleenkään ajatella sellaista. 

Kuitenkin nyt näyttää olevan - ja olleen jo jonkin aikaa (?) mahdollista, että Vasamuseets vänner - yhdistyksen pitkäaikaiset kultatason jäsenet ovat päässeet ja pääsevät kannelle. Silloin on käytettävä suojatöppösiä, alusta ei saa kosketella, alkuperäisille kansilankuille ei saa astua jne. tiukat säännöt vallitsevat. Aluksen sisätiloihin ei pääse. Kultatason aikuisten jäsenmaksu on 300 SEK vuodessa, ja sillä voi päästä pienissä ryhmissä kannelle oppaan/vartijan matkassa.  Visiteeraajien määrää säädellään myös siten, että pitää olla tietty aika kultajäsenmaksu maksettuna - useampia vuosia, ennen kuin laivalle pääsee - ja sittenkään ei usein, vaan joka viides vuosi tms. Ehkäpä artikkelin kirjoittaja on ollut yhdistyksen jäsen, ja aiemmin ovat vallinneet väljemmät säännöt....? 

Luin muuten taannoin jostain, että nykyiset tutkijat ovat sitä mieltä, että koko se valtava suihkutustouhu on ollut virhe, ja että paatti tulee tuhoutumaan ennen pitkää. No, mikäpä olisi ikuista, ja 60-luvun kyllästäjät ovat toimineet varmasti parhaan sen aikaisen tietämyksen mukaisesti, mutta ajathan muuttuvat samoin kuin materiaalit ja menetelmät. Puhumattakaan ilmansaasteiden lisääntymisestä.

 

Kommentit (0)
27.10.201807:31
26849
42

No nyt tuli hyvää täydentävää tietoa. Kiitos, Lahja K.!

Minäkin muistan lukeneeni lehdistä muutama vuosi sitten, että Vasan kyllästettyjen puuosien tuhoutumisprosessi etenisi vääjäämättä jos kohta hitaasti. Aivan viime ajoilta ei silmiin ole osunut uusia tietoja.

Kommentit (0)
26.10.201817:35
26849
26

Kirjaston vastauksessa sis kerrottiin, että "Vasa-laivan sisään ei enää päästetä museon vierailijoita". Lähteenä edellisessä on ilmeisesti käytetty historianharrastaja Veikko Huuskan vuonna 2013 Uuden Suomen Puheenvuoro-palstalla julkaisemaa kuvausta, jossa sanotaan mm. seuraavaa: "Olen joskus parikymmentä vuotta sitten käynyt ensi kerran Vaasaa moikkaamassa, ja silloin vielä pääsimme kulkemaan aluksen sisuksissa, mikä olikin erityisen antoisaa.  Nyt ei suojelu ja kulumissyistä yleisöä enää päästetä itse laivalle."

Huuskan mukaan siis jolloinkin 1990-luvulla olisi yleisö vielä päässyt kulkemaan laivan sisätiloissa. Omien muistikuvieni perusteella toteaisin tuohon väitteeseen: vaikuttaa mahdottomalta.

Kävin katsomassa laivaa ensimmäisen kerran jo silloin, kun sen sijantipaikkana oli tilapäiseksi tarkoitettu Wasavarvet ja peruskonservointi kyllästysaineen suihkutuksineen vielä vuosien ajan oli käynnissä. Myös nykyisessä, lopulliseksi tarkoitetussa sijaintipaikassa Vasa-museossa (avattu 1990) olen vieraillut hyvin monta kertaa. Koskaan museossa käydessäni ei edes ole tullut mieleen, että yleisö olisi voinut kulkea vapaasti tuon Ruotsin historiallisen  kansallisaarteen ja turistimagneetin sisätiloissa. Onhan Vasa-laivan konservoinnin onnistuminen ja säilyminen ollut alusta lähtien epävarmaa, eivätkä uhkakuvat nykyäänkään ole poistuneet.

Alussa viitatun lähteen kirjoittajan motiiveja en ryhdy edes arvailemaan; omat muistikuvani siis ovat aivan toisenlaiset. Ehkäpä joku lukija voi tuoda lisävalaisua asiaan dokumentoidussa, kirjallisessa muodossa. (Se että "joku muistaa käyneensä laivan sisällä" ei tuo asiaan minkäänlaista tiedollista lisäarvoa.)

 

Kommentit (0)

Vastauksesi