Saako tamponit laittaa wc-pönttöön?

Saako tamponit laittaa wc-pönttöön?

Hei! Saako tamponit laittaa wc-pönttöön? Ennen pakkauksen ohjeissa oli, että ne on suunniteltu vedessä hajoaviksi, mikä estää putkiston tukkeutumisen. Nykyisin kuitenkin tätä ei enää ole luettavissa. Lisäksi yleisiin wc-tiloihin on ilmaantunut erillisiä roskiksia, joihin pyydetään jättämään siteet ja tamponit. Kuinka siis naisten pitäisi tämän asian kohdalla toimia?

Vastaus

Tamponit on paras hävittää kotona sekajätteen mukana. Yleisissä wc-tiloissa käytetään niitä erillisiä roskiksia. Ei niiden hankkimisesta ja tyhjentämisestä maksettaisi, jos ne olisivat turhia. Kyllä tamponi tietysti huuhtoutuu alas wc:stä - ellei satu olemaan juuri se kerta, kun pönttö lakkaa vetämästä. Kaikenlainen kiinteä aine nimittäin kerääntyy viemärin mutkiin ja lopulta tukkii putken.

Helsinkiläisiä neuvotaan näin: "Viemäriin joutuvat kiinteät jätteet aiheuttavat ongelmia, sillä ne tukkivat putkia ja rasittavat puhdistamon toimintaa. Älä siis laita WC-pönttöön ruoantähteitä, tamponeja tai terveyssiteitä, tupakantumppeja, korvapuikkoja tai muita vieraita aineita ja esineitä." (Lähde: http://www.hel2.fi/ymk/julkaisut/oppaat/ympopas/energiajavesi.htm)

Haja-asutusalueella sijaitsevan talon jätevesijärjestelmä sietää tamponin tapaisia esineitä vielä huonommin kuin kerrostalon putkisto ja kunnallinen viemäriverkko. Ohje on ytimekäs: Viemäriin saa laittaa pesu-, tiski ja suihkuvedet ja wc-paperin lisäksi sen, "mikä on ensin syöty". (Lähde: http://www.ekopinta.fi/pdf/Ekopinta-esite%205-05.pdf)

Kommentit (0)

Vastauksesi