Saako suojatien ylittää pyöräillen?

Saako suojatien ylittää pyöräillen?

Oheisessa kuvassa ajoradan molemmilla puolilla (pystysuuntaisesti kulkeva) on yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie (1 ja 3). Ajoradan poikki kulkee suojatie (2). Saako pyöräilijä ylittää tässä tapauksessa suojatien (2) pyöräillen? Jos pyöräilijä ajaa polkupyörällä suojatien (2) yli, pitääkö vasemmalle kääntyvän autoilijan väistää pyöräilijää (olettaen, että pyöräilijä ei tässä tapauksessa saa ylittää suojatietä (2) pyöräillen)?

Kuvat: 
3 vastausta

Kyseessä on normaali seepraraidoitus, eli ajoradan poikki ei kulje pyörätien jatke vaan suojatie. Siten pyöräilijän on talutettava pyörä suojatien yli, jolloin henkilö luetaan jalankulkijaksi.

Mikäli siinä olisi selkeästi merkitty pyörätien jatke lyhyillä poikkiviivoilla, sen saisi ylittää pyöräillen ja kääntymässä oleva autoilija olisi väistämisvelvollinen. Jos pyöräilijä jatkaisi ajoradan yli yhdistettyä kävely- ja pyörätietä (1) käyttäen pyörätien jatketta, hän voisi ylittää ajoradan satulassa istuen, mutta olisi väistämisvelvollinen. Eli pyörätien jatke ei ole suojatie: polkevan pyöräilijän tule väistää sekä oikealta että vasemmalta tulevia autoilijoita ja motoristeja.  

Kommentit (0)
13.04.201518:46
90122
91

Kainolta Kysyjältä saa myös minkälaista tietoa sattuu. :) Kysyjän kuvan suojatie EI OLE pyörätien jatke, koska pyörätie kulkee kuvan pystysuunnassa, ei vaakasuunnassa ("Välittömästi liittyvää" termiä ei ole vaan "jatke"). Ja varsinkin kun pyörätien jatkeet (vaakasuunnan tiellä) on jo maalattu uudella tavalla, joten jos pystysuoran tien suojatie olisi pyörätien jatke, sekin olisi maalattu katkoviiva-suojatiemerkinnällä. 

Aina ei maalauksiin voi luottaa, mutta maalausten korjaukselle annettu siirtymäaika päättyy tänä vuonna, joten ensi vuonna pitäisi kaikki maalaukset olla kunnossa. Siihen asti (ja talvella) täytyy katsoa, onko SIINÄ SUUNNASSA kun ajaa, pyörätien merkkiä, risteävät suojatiet eivät ole pyörätien jatkeita. Tai vielä parempi on varoa, pyöräilijä kun kuitenkin fyysisesti kärsii kolarissa, vaikka olisi oikeassakin.

Linkissä ohjeita, kohta Ajonradan ylitys ja suojatiellä ajaminen.  

 

Kommentit (0)
13.04.201518:25
2638
80

Liikenneturvasta nyt saa minkälaista tietoa sattuu.  Kyllähän pyöräilijä saa vielä toistaiseksi ajamalla ylittää ajotien pyöräteihin/pyörätiehen välittömästi liittyvän, kuvan mukaisestikin raidoitettua suojatien/pyörätien jatketta käyttäen ja kuvan autolla on väistämisvelvollisuus. Asiasta on korkeimman oikeusasteemme päätöskin 1990-luvulta.

Korostan vielä, että silloin pyöräilijä ei aja suojatiellä, vaan nimenomaan pyörätien jatkeella.

Kommentit (0)

Vastauksesi