Saako passia ja muita poliisin asiakirjoja varten lähettää valokuvan digitaalisesti?

Saako passia ja muita poliisin asiakirjoja varten lähettää valokuvan digitaalisesti?

Ottaako poliisi itse valokuvat asiakkaan asiakirjahakemukseen, jos se edellyttää valokuvaa, kuten esimerkiksi inva-pysäköintilupa? Miten poliisi tarkistaa, että se valokuva, jonka ihminen itse tuo virastoon, esittää asianomaista ihmistä?

Vastaus

Passin ja henkilökortin valokuvan voi lähettää poliisille sähköisessä muodossa. Kuvan lähettäminen edellyttää vahvaa sähköistä tunnistusta, esimerkiksi pankkitunnukset käyvät kirjautumistunnuksina. Valokuvalla on myös tiukat laadulliset vaatimukset, kuva saa olla korkeintaan kuusi kuukautta vanha, sen mittojen täytyy olla täsmälleen 500 x 653 pikseliä, kuvan täytyy JPEG-muodossa, se ei saa olla käsitelty eikä kuvassa saa olla virheitä yms.. Kuvat lähetetään poliisille Lupahallinnon valokuvapalvelimen kautta.  Ainakaan toistaiseksi ajokorttiin liitettävää kuvaa poliisille ei voi lähettää sähköisesti. Poliisit eivät myöskään ota kuvia poliisiasemalla vaan asiakkaan täytyy tuoda vaatimukset täytttävä kuva mukanaan. 

Vammaisen pysäköintilupa ei ole matkustusasiakirja eikä käy henkilöllisyystodistuksesta, siksi siihen liitettävän vaatimukset eivät ole yhtä tiukkoja kuin passin tai henkilökortin kuvan vaatimukset. Pysäköintilupahakemukseen liitettävät valokuvat (2 mustavalkoista valokuvaa) voi siksi lähettää sähköisen hakemuksen liitteenä tavallisena liitetiedostona. Kuvat voi toki toimittaa myös postin kautta. Pysäköintilupahakemus edellyttää sähköistä tunnistusta (pankkitunnukset tai sirullinen henkilökortti) ja lääkärin kirjoittamaa lausuntoa, joka oikeuttaa vammaispysäköintilupaan. Pysäköintilupa on henkilökohtainen eikä enää liity tiettyyn kulkuneuvoon. Mikäli herää epäily väärinkäytöstä, siis siitä että väärä henkilö käyttää toiselle henkilölle myönnettyä pysäköintilupaa, poliisi voi tarkistaa ajajan henkilöllisyyden ajokortista. Autoilijallahan täytyy olla aina ajokortti mukanaan. 

Kommentit (0)

Vastauksesi