Saako kotona eläimiä teurastaa oman talouden käyttöön ilman teurastajan ammattia?

Saako kotona eläimiä teurastaa oman talouden käyttöön ilman teurastajan ammattia?

Vastaus

Käytännön syistä teurastus omaan kulutukseen taitaa onnistua parhaimmin maaseudulla ja maatiloilla. Eviran sivuilta löytyy ohjeistusta. Eläinsuojelulainsäädännön perusteella eläimen saa lopettaa vain lopettamisen osaava henkilö. Tämä edellyttää riittäviä tietoja kyseisen eläinlajin lopetusmenetelmästä ja riittäviä taitoja toimenpiteen suorittamiseksi. Eläimelle on vältettävä aiheuttamasta kipua, tuskaa ja kärsimystä. "Kelpoisuustodistusta ei vaadita kun siipikarjaa, kaneja tai jäniksiä teurastetaan maatilalla. Kelpoisuustodistusta ei myöskään vaadita silloin, kun tuotantoeläinten omistaja tai hänen vastuullaan ja valvonnassaan toimiva henkilö teurastaa eläimiä teurastamon ulkopuolella omaa yksityistaloudessa tapahtuvaa kulutusta varten."

Ohjeen voinee tulkita niin, että kun teurastuksen kotioloissa suorittaa kokenut ja osaava henkilö, ei varsinaista ammattipätevyyttä vaadita. Missään nimessä ei toimeen kannata ryhtyä kokematomana. Maaseudulla kotiteurastusta on harrastettu ja siksi perinteistä osaamista on säilynyt. Esimerkiksi eläimen liikkumisen rajoittamisessa on kiellettyjä menetelmiä, samoin elävän eläimen käsittelyssä.

Kotiteurastuksen sivutuotteiden käsittelystä on annettu omat ohjeensa. Sallittu hävitystapa riippuu aluejaosta: syrjäiset alueet/keräilyalueet.

Kommentit (1)
Useiden eläinlajien pitopaikat on rekisteröitävä eläinten omistajan nimiin. Tällaist... Useiden eläinlajien pitopaikat on rekisteröitävä eläinten omistajan nimiin. Tällaisten eläinten teurastus on esim. sikojen, nautojen ja lampaiden osalta sallittua vain omistajan kotitalouden omaan käyttöön, kuten yllä vastauksessa mainittiin. Poikkeuksena siipikarja ja kanit, joiden lihaa saa tilalta määrätyissä rajoissa myydä. Tätäkin toimintaa koskee elintarvikelainsäädäntö, vaikkei lihantarkastuspakko. Sikojen, nautojen ja lampaiden teurasjätteitä ei myöskään saa haudata (poikkeus kuten vastaus yllä kertoo: syrjäset alueet; nämä on asetuksella määritelty ja niitä on varsin vähän). Ne tulee toimittaa hyväksyttyyn käsittelylaitokseen, joita on Suomessa rekisteröity tasan yksi. Et siis voi esim. ostaa lammasta teurastettavaksi itselle, ellet rekisteröidy lampaiden pitäjäksi pitopaikan kera. Pitopaikoille annetaan FI-alkuinen numerotunnus. Eläinten siirrot ja teurastukset tai kuolemat on myös rekisteröitävä valtakunnalliseen järjestelmään.
26.10.2016 06:29 Eero Tuominen 1280

Vastauksesi