Saako koiraa pitää ulkona ympäri vuorokauden läpi sateiden ja pakkasten?

Saako koiraa pitää ulkona ympäri vuorokauden läpi sateiden ja pakkasten?

Saako koiraa pitää ulkona ympäri vuorokauden läpi sateiden ja pakkasten? Missä vaiheessa toiminta täyttäisi eläinsuojelurikkomuksen tunnusmerkit?

Vastaus

Eläinsuojelulaissa säädetään eläimen pitopaikasta seuraavaa: "Eläimen pitopaikan on oltava riittävän tilava, suojaava, valoisa, puhdas ja turvallinen sekä muutoinkin tarkoituksenmukainen ottaen huomioon kunkin eläinlajin tarpeet. Eläimen pitäminen tarpeetonta kärsimystä tuottavalla tavalla on kielletty."

Ainoastaan muutamat koirarodut soveltuvat jatkuvasti ulkona pidettäviksi. Ulkona pidettävällä koiralla tulee olla kunnollinen koppi ja juoksulanka tai tilava tarha.

Eläinsuojeluasetuksessa määrätään, että koiraa saa pitää vakituisesti ulkona tietylle paikalle kytkettynä vain asuttuna olevan asuinrakennuksen välittömässä läheisyydessä. Alle vuoden ikäistä koiraa saa vain tilapäisesti pitää kytkettynä ulkona tietylle paikalle.

Eläinsuojelumääräysten mukaan koiran on päästävä liikkumaan juoksulangan suunnassa vähintään 10 metriä ja siitä sivusuuntiin vähintään 2 metriä kummallekin puolelle. Juoksulangan tulee olla varustettu "stopparilla" siten, että ketju ei pääse kiertymään puun tms. ympärille. Kaulapannan tulee olla riittävän leveä ja säädettävä. Se ei saa olla metallinen eikä kuristava.

Koiralla on oltava myös kunnollinen koppi tai muu hyvä lepopaikka, jossa sillä on riittävä suoja säätä vastaan. Kopin on oltava vedoton ja hyvin maasta eristetty. Saatavissa on myös lämmitettäviä koirankoppeja, jotka soveltuvat lyhytkarvaisillekin koirille. Kopin katon tulisi olla avattava ja loiva, niin että koira voi oleskella sen päällä.

Koiraa ei saa unohtaa tarhaan tai liekaan. Ministeriön määräyksissä sanotaan, että koiralla on oltava mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen ja koiran liikunnantarpeen tyydyttämiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Mikäli vaikuttaa siltä, että havainnoimasi eläin kärsii, älä epäröi puhua asiasta omistajalle. Jos tämä ei auta tai on muuten mahdotonta, tee eläinsuojeluilmoitus. Ilmoituksen tekemisessä opastetaan mm. SEY:n sivuilla:
http://www.sey.fi/elainsuojelu/seyn_elainsuojeluvalvojat/tee_elainsuojel...

Lähteet:

http://www.sey.fi/elaintietoa/lemmikkielaimet/koira/aiotko_hankkia_koira...

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/19960247

Kommentit (0)

Vastauksesi