Saako kissalle antaa sianlihaa?

Saako kissalle antaa sianlihaa?

Ystävättäreni sanoi, ettei kissallemme saa antaa sianlihaa juuri missään muodossa. Jos ei, niin miksi?

Vastaus

Hmm, sianlihan antaminen kissalle on asia, josta on näkemyksiä puolesta ja vastaan.

Sinänsä raakaruoan tarjoileminen on suotavaa. Onhan liha miukujan luontaista ravintoa: siinä on tärkeitä valkuaisaineita, aminohappoja ja tauriinia. Periaatteessa mikä tahansa ihmisravinnoksi sopiva kotimainen liha sopii (aikuiselle) kissallekin. Siis myös possu, paloiteltuna tai suikaleina tai jauhettuna. Suomessa kaksijalkaisille tarkoitettua lihaa valvotaan tarkasti, joten kypsentäminen tai pakastaminen ennen lautaselle pilkkomista ei ole välttämätöntä.  Pannun tai pakkasen kautta kierrättäminen sitä paitsi tuhoaisi ravinteita. Katti saa kaupan tiskiltä hankitusta, kotoperäisestä raakaruoasta loisia tai infektioita vain poikkeuksellisissa tapauksissa. Mutta huomio! Itse metsästetyssä lihassa on loisvaara.

En valitettavasti löytänyt virallista lähdettä siihen, miksi kissalle ei saisi antaa töpselinenää. Joissakin kissakirjoissa mainitaan, että sian ja linnun luut voivat vahingoittaa suolen seinämiä. Keitettäessä luut kovettuvat ja halkeilevat viiltäviksi sälöiksi. Ne myös sulavat hankalasti. Siksi tarjottava liha pitäisi perata tarkasti.

Kissaihmisten keskusteluissa taas on nostettu esille sianlihaan liittyvä riski saada trikiini. Suomessa kuitenkin ruhot tarkistetaan, eikä kaupan tiskille pitäisi päästä sukkulamatoista tavaraa. Mahdollisuus saada loisia taitaa olla se pääasiallisin syy vältellä röhkijää. Mutta ovat keskustelijat miettineet sitäkin, että possun rasvamolekyylit olisivat niin isoja, että tukkisivat katin hiusverisuonia. Toiset pitävät lihaa myös liian rasvaisena.

Kysy asiasta vielä karvakorvaasi hoitavalta eläinlääkäriltä. Onhan tässä kyse eläimen hyvinvoinnista.

Keskusteluja raa’an lihan antamisesta kissoille:
http://www.kissamaailma.net/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1222271372
http://incat.fi/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1152298152/0
http://keskustelu.suomi24.fi/node/9051296 
http://keskustelu.elainlaakari.fi/viewtopic.php?t=983
http://www.rekkurescue.com/keskustelu/viewtopic.php?f=26&t=4442&start=120
http://keskustelu.plaza.fi/ellit/koti/lemmikit/1633743/kissa-nirsoilee/

Kommentit (0)

Vastauksesi