Saako kirjailija lainauskorvauksia lainojen uusimisesta?

Saako kirjailija lainauskorvauksia lainojen uusimisesta?

Jos haluan avittaa siinä, että ihailemani kirjailija saa "taskurahaa" kirjastolainoista, auttaako siis se, että lainaan runsaasti hänen kirjojaan kirjastoista, (vaikka en edes lukisi niitä?) :) Voi kuulostaa hassulta. Ymmärtääkseni kirjailijat saavat nykyään korvauksia kirjastolainauksista? Jos uusin lainan netin kauttaa kuukaudesta toiseen, lisääkö se korvauksen määrää? Vai tuleeko rahallinen korvaus vain yhden kerran, uusin lainan tai en? Nimimerkki avulias.

Vastaus

Kyllä, jokainen laina tuottaa kirjailijalle lainauskorvauksia, vaikka niitä ei olisi lukenutkaan. Kriteeri on siis onneksi lainaaminen eikä kirjojen lukeminen, sillä kirjastolla ei olisi mitään kätevää tapaa selvittää, onko lainaaja oikeasti lukenut kirjan. Kirjastotilastoissa teoksen uusiminen lasketaan lainaksi, joten ne tuovat lainakertoja kirjalle samalla tavalla kuin kirjan lainaaminen kirjastosta paikan päältä.

Sanasto maksoi vuonna 2017 lainauskorvausta 25 senttiä yhtä lainaa kohti. Uusimisia pitää olla melkoinen määrä, jotta niistä kertyisi mainittavaa määrää, eikä Sanasto edes tilitä alle 10 euron korvauksia.

Kommentit (0)

Vastauksesi