Saako kihtipotilas syödä kaalia? Entä onko voi kiellettyjen listalla?

Saako kihtipotilas syödä kaalia? Entä onko voi kiellettyjen listalla?

Vastaus

Kaali tai voi eivät ole kiellettyjä kihtipotilailta.
Kasvisten syöminen yleensä on hyväksi myös kihtipotilaalle, vain palkokasvien (pavut, linssit, herneet ja soijavalmisteet) käyttöä on tarkkailtava, koska niissä on jonkin verran vältettäviä puriiniaineita. Voi on rasvaa ja rasva ei sisällä puriinia. Rasvan kokonaissaantia on kuitenkin syytä tarkkailla ja pyrittävä pitämään se kohtuullisena, sillä kihtiin liittyy usein sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä.

Noin yleensä ruokavaliota koostaessaan kannattaa miettiä, ylittyykö vältettävän aineen siis puriinin määrä (suositus: alle 500mg puriiniaineita vuorokaudessa) ja onko kohtalaisia määriä puriinia sisältävien ruoka-aineiden käyttö jaettu usealle aterialle suuria kerta-annoksia välttäen.

Puriinipitoisuuden lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota myös syötävien ruoka-aineiden määriin. Esimerkiksi hiiva sisältää painoyksikköä kohden erittäin runsaasti puriineja (jopa 1 000 mg / 100 g), mutta hiivaa tuskin syödään niin runsaasti, että siitä on haittaa. Pihviliha taas ei ole erityisen puriinipitoista (150 mg / 100 g), mutta sitä voidaan syödä hyvin paljon, jolloin nautittu puriinimääräkin nousee haitalliseksi.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=reu&p_artik...
http://www.terveysportti.fi/terveysportti/Dlehti2.tunnista?a=Y&t=H&fname...

Kommentit (0)

Vastauksesi