Saako kesärenkain varustetulla autolla hinata nastarenkain varustettua jarrullista perävaunua?

Saako kesärenkain varustetulla autolla hinata nastarenkain varustettua jarrullista perävaunua?

Laki kieltää hinaamasta kesärenkain varustettua yli 750 - 3500 kg kg jarrullista perävaunua, mikäli vetoautossa on nastarenkaat. Vaunussakin on silloin oltava nastat. Laki on yleisesti ymmärretty niin, että autossa ja perävaunussa olisi oltava aina samanlaiset renkaat. En kuitenkaan ole mistään löytänyt mainintaa siitä, etteivätkö vetoauton renkaat saisi olla huonopitoisemmat kuin hinattavan vaunun renkaat. Koko laki on käsittääkseni laadittu siksi, ettei pitonsa menettävä vaunu vetäisi autoa mukanaan vaaraan. Juuri nyt, kun talvirengaspakko vasta päättyi, on yhtä aikaa laillista pitää kesärenkaita tai talvirenkaita. Siirtymäkauden aikana olisi tulkintani mukaan laillista vetää kesärenkailla nastarenkaallista vaunua. Toisin päin tämä ei toimi, sillä vedettävässä vaunussa on aina oltava vähintään yhtä hyvä pito kuin vetoautossa. Onko tästä olemassa virallisempaa tietoa?

Vastaus

Tieliikennelain mukaan tosiaan jarrullisessa perävaunussa on oltava nastarenkaat, mikäli vetoautossa on nastarenkaat. Jos jarrullisessa perävaunussa on pidoltaan vetoautoa huonommat renkaat, perävaunu lähtee helposti jarruttaessa kuljettajan kontrollista. Esittämäsi periaatteet lain tavoitteista vetoauton ja perävaunun välisiin pito-ominaisuuksiin liikenteessä lienevät oikeansuuntaiset.

Kesärenkaista vetoautossa siirtymäkauden aikana ei oikein löydy selkeää tulkintaa. Otteet perävaunuvalmistajien sivustoiltakaan eivät valaise tätä asiaa:

"Jarrullisissa perävaunuissa täytyy talvirengasaikana käyttää nastarenkaita mikäli vetoautossa on nastarenkaat. Mikäli vetoautossa on kitkarenkaat, saa myös vaunussa käyttää kitkarenkaita, nastattomia talvirenkaita (renkaasta täytyy löytyä M+S merkintä) tai nastarenkaita."

"Jarrullisessa perävaunussa on oltava nastarenkaat, kun vetoautossa on nastarenkaat. Samoin nastattomien renkaiden osalla. Kun vetoautossa on kitkarenkaat, on perävaunussa sallittu nastarenkaat. Tämä ei koske jarrut­tomia perävaunuja."

Lakipykäliä emme pysty muita maallikkoja pätevämmin tulkitsemaan, eikä vastaajakaan tästä virallisempaa tietoa löytänyt. Verkkokeskusteluissa tehdään erilaisia päätelmiä. Saabclubin foorumilla kertoo eräs keskustelija tiedustelleensa asiaa poliisilta ja saaneensa seuraavan vastauksen: "Saa vetää aikana, jolloin nastarenkaiden käyttö on sallittua, sillä lähtökohtaisesti perävaunussa pitää olla aina pidoltaan vähintään samantasoiset renkaat kuin vetoautossa." Onko tosiaan näin, sitä emme pysty todentamaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi