Saako autiotaloja kuvata? Saako niiden sisälle mennä valokuvaamaan?

Saako autiotaloja kuvata? Saako niiden sisälle mennä valokuvaamaan?

Lain mukaan kotirauhan piiriin kuuluvat vain asutut rakennukset, mutta missään ei yksiselitteisesti kerrota saako autiotaloihin mennä sisälle.

Vastaus

Rikoslain 24 luku käsittelee yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamista. Kotirauha määritellään luvun 11 pykälässä. Sen mukaan kotirauha suojaa asuntoja, loma-asuntoja ja muita asumiseen tarkoitettuja tiloja, kuten hotellihuoneita, telttoja, asuntovaunuja ja asuttavia aluksia. Myös asuintalojen porraskäytävät luetaan kotirauhan piiriin. Saman luvun kuudennessa pykälässä todetaan, että kotirauhan suojaamassa paikassa oleskelevan henkilön teknisellä laitteella tapahtuva oikeudeton katselu tai kuvaaminen on rangaistava teko. 

Lainopillista pätevyyttä meillä ei ole, mutta vastaajan mielestä ainakaan kotirauhan rikkomisen kriteerit eivät täyty jos kuvaat asumattomassa talossa. Tyhjäksi jääneenkin kiinteistön toki omistaa aina joku ja esimerkiksi vapaa-ajan asunnot voivat olla pitkiä aikoja käyttämättä. Jos talo kuitenkin vaikuttaa selkeästi hylätyltä, ovet retkottavat auki tai sisäänpääsy on muuten helppoa ja  tiedossa on että asumattomuus on jatkunut pitkään,  ei toisen omaisuutta kunnioittava tutkimusretki liene erityinen rikos. Tällaisin periaattein toimivat ns. urbaanit löytyöretkeilijät. Harrastuksen eettisiin sääntöihin kuuluu jättää rakennukset samaan tilaan kuin missä ne olivat sinne tultaessa:  "ota vain valokuvia, jätä vain jalanjälkiä".  Urbaanit ja vähemmän urbaanit tutkimusmatkailijat julkaisevat kuviaan sivustoillaan tai blogeissaan, joita löytyy verkosta runsain mitoin. Tyhjien asuintalojen lisäksi heitä kiinnostavat hylätyt teollisuusrakennukset, varastot, tunnelit, kaivokset jne. Toisinaan saatetaan liikkua laillisuuden suhteen vähän harmaalla alueella, mutta kyse ei ole vahingonteosta tai vandalismista. Terve maalaisjärki kannattaa pitää mukana ja ottaa huomioon turvallisuusnäkökohdat.

Kommentit (0)

Vastauksesi